Η ΕΕ διευρύνει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας

Η EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Η «μίνι άτυπη Σύνοδος» θα ξεκινήσει το απόγευμα (17:00 ώρα Κύπρου.

Η άτυπη αυτή σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο. Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
 
Πηγή: news247.gr

Δειτε Επισης

Έσπασαν το δάκτυλο αστυνομικού στην Αγία Νάπα γιατί τους έκανε συστάσεις για τη συμπεριφορά τους
Είχε γίνει καταγγελία και τους παρέπεμψε στο Κτηματολόγιο η Αστυνομία-Νέες πληροφορίες για την απόπειρα φόνου
Επιχείρησαν να πετάξουν με λαθραία τσιγάρα και κατέληξαν με χειροπέδες-Εντοπίστηκαν και σε οικία στη Λεμεσό
Αναμένει έρευνα για τη φωτιά στο βαν το ΥΠΑΜ-«Γίνεται για 11 χρόνια το σχέδιο διακίνησης εθνοφρουρών, γίνονται έλεγχοι»
Εν κινήσει μοτοσικλέτα τυλίχθηκε στις φλόγες στη Λεμεσό-Επεκτάθηκε σε ξηρά χόρτα η φωτιά
Διασώθηκε γυναίκα που τραυματίστηκε σε παραλία-Σκάφος της Λιμενικής την παρέδωσε σε ασθενοφόρο
Δυο πυραύλους εκτόξευσαν οι Χούθι κατά του Ισραήλ-Ήχησαν σειρήνες σε διάφορους τομείς της επικράτειας
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 80 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, προειδοποίηση για νέες καταιγίδες
«Το συμβάν χρήζει εις βάθος διερεύνησης, η ΕΦ είναι πολύτιμη να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν»
Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Χαφτάρ στη Λιβύη