Γ. Λακκοτρύπης: ''Προτεραιότητά μας απευθείας αγωγός προς την Αίγυπτο''

Εντείνονται οι επαφές ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, με στόχο την εξαγωγή Φυσικού Αερίου στην γειτονική χώρα το συντομότερο δυνατό. 
 
Ο υπουργός Ενέργειας κος Γιώργος Λακκοτρύπης, με δηλώσεις του στο www.reporter.com.cy , ξεκαθαρίζει ότι στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα μεταφοράς ΦΑ από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, με κάποια βεβαίως να βρίσκονται «ένα βήμα πιο μπροστά» και άλλα «ένα βήμα πιο πίσω». 
 
«Προτεραιότητά μας είναι αγωγός που θα συνδέει απευθείας την Κύπρο με την Αίγυπτο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν εξετάζουμε και όλες τις τεχνικά εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή ΦΑ από την Κύπρο προς την Αίγυπτο», δηλώνει ο κος Λακκοτρύπης στο Reporter ,  διευκρινίζοντας αν εννοεί την σύζευξη Αφροδίτης με τον Ζορ: «Μέσα σε αυτές τις λύσεις, εναλλακτικά συμπεριλαμβάνεται και η σύζευξη της Αφροδίτης με τον αγωγό του Ζορ. Αλλά, η προτεραιότητά μας δεν παύει να είναι απευθείας σύνδεση», όπως είπα.
 
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ρεπόρτερ, πάντως, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο, κος Χουσείν Μουμπάρακ, η Αίγυπτος είναι έτοιμη για εισαγωγή αερίου από το τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ το συντομότερο δυνατόν, αρκεί το αέριο να καταστεί εμπορεύσιμο.
 
«Είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε φυσικό αέριο από την Κύπρο αυτή  την στιγμή. Αρκεί να ξέρουμε ότι ξεκίνησε η παραγωγή του. Αν η Αφροδίτη ξεκινήσει να παράγει, είμαστε έτοιμοι για εισαγωγή ακόμη και τώρα. Αλλά η Αφροδίτη δεν έχει ξεκινήσει να παράγει αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
 
Σε ερώτηση που του τέθηκε ποια λύση θεωρεί ως την πλέον εφικτή για την μεταφορά του αερίου ο κος Μουμπάρακ ανέφερε ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν μέσω αγωγού από την Αφροδίτη προς κάποιο λιμάνι της Αιγύπτου, αλλά και πάλι, όπως πρόσθεσε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια, καθώς αυτό είναι ζήτημα που θα λύσουν οι υπουργοί των δύο χωρών. 
 
Πάντως, αποκλειστικές πληροφορίες του Ρεπόρτερ αναφέρουν πως πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, της E-GAS, βρισκόταν στην Κύπρο, ούτως ώστε να προσχωρήσει ακόμη πιο εντατικά το πλαίσιο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την χώρα, ξεπερνώντας τα υφιστάμενα παντός είδους εμπόδια.  
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια