Αίγυπτος: Νέες έρευνες για να εξιχνιασθούν τα 'μυστικά' των πυραμίδων

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την εξιχνίαση των  "μυστικών" των πυραμίδων, με το οποίο επιδιώκεται κυρίως να ανακαλυφθούν  μυστικοί θάλαμοι σε τέσσερα απ' αυτά τα φαραωνικά μνημεία και να ξεκαθαριστεί  επιτέλους το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή τους.
 
Επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την  Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσουν την υπέρυθρη τεχνολογία και εξελιγμένους ανιχνευτές  για να χαρτογραφήσουν τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου --που μαζί μ'  αυτή του Μυκερίνου αποτελούν τις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας-- καθώς και δύο  από τις πυραμίδες του Νταχσούρ, νοτίως του Καΐρου.
 
"Θα μελετήσουν αυτές τις πυραμίδες για να δουν αν περιέχουν μυστικούς θαλάμους  ή να αποκαλύψουν άλλα από τα μυστικά τους", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου  στο Κάιρο ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι.  "Αυτοί οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που  δεν θα προξενήσει ζημιές στις πυραμίδες", διαβεβαίωσε.
 
Το πρόγραμμα "Scan Pyramids", που πρόκειται να διαρκέσει έως τα τέλη του 2016,  είναι μια νέα απόπειρα για να αποκαλυφθεί το μυστήριο που περιβάλλει την  κατασκευή των πυραμίδων.  Διότι παρόλο που πολλές αρχαιολογικές αποστολές επιχείρησαν στο παρελθόν να αποκαλύψουν τις κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να ανεγερθούν  αυτά τα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, αρχιτέκτονες και αιγυπτιολόγοι δεν έχουν  ακόμη εξιχνιάσει το μυστήριο.
 
Οι δύο πυραμίδες του Νταχσούρ κατασκευάστηκαν από τον Φαραώ Σνεφρού, πατέρα του Χέοπα και ιδρυτή της 4ης δυναστείας (2600 π.Χ.).  Με ύψος 146 μέτρων, η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, κατασκευάσθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια. Η πυραμίδα του Χεφρήνου κατασκευάσθηκε από τον γιο του Χέοπα.
 
"Η ιδέα είναι να βρεθεί μια λύση στο μυστήριο των πυραμίδων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μέχντι Γαγιούμπι, ιδρυτής του γαλλικού ινστιτούτου HIP (Heritage, Innovation Preservation) που συμμετέχει στο πρόγραμμα.  "Είχε γίνει μια παρόμοια απόπειρα πριν από 30 χρόνια, όμως σήμερα είναι το  πρώτο πρόγραμμα σε διεθνή κλίμακα που καταφεύγει σε τεχνολογία αιχμής",  υπογράμμισε.
 
Οι εξελιγμένοι ανιχνευτές που θα χρησιμοποιηθούν για να εξερευνηθούν οι  τέσσερις πυραμίδες μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν για να ανιχνευθεί ο τάφος του Τουταγχαμών και να ελεγχθεί η θεωρία του Βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο  οποίος πιστεύει πως η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη εκεί σ' έναν μυστικό  θάλαμο.
 
Οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τη μούμια της βασίλισσας  αυτής με τη θρυλική ομορφιά, η οποία διαδραμάτισε θεμελιώδη πολιτικό και  θρησκευτικό ρόλο τον 14ο αιώνα π.Χ.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Οπαδός του ΠΑΟΚ χάκαρε την οθόνη στο μετρό Θεσσαλονίκης-Έβαλε στα ηχεία το «Made In Romania» και έγινε viral
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών
Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου