Θετικός ο απολογισμός την επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα

Θετικά κρίνονται από πολιτικούς αναλυτές τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Όπως σημειώνουν ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε το Κυπριακό (το οποίο του ετέθη την πρώτη μέρα της επίσκεψής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου), «ευρωπαϊκό θέμα», κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους «να σταθούν δίπλα στην Κύπρο», και εξέφρασε πλήρη υποστήριξη προς τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη. Τόσο ο κ. Ολάντ, όσο και ο κ. Παυλόπουλος συμφώνησαν στο ότι όχι μόνο πρέπει να λυθεί άμεσα το Κυπριακό («γιατί καμία χώρα της ΕΕ δεν ανέχεται συνέχιση της κατοχής», είπε ο δεύτερος), αλλά να λυθεί στα πλαίσια των κεκτημένων της Ένωσης.

Κατά την επίσκεψη επιβεβαιώθηκε με τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία, όπως τονίστηκε, τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε και η αναβάθμιση της σχέσης αυτής στο επίπεδο της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».

Ανέθεσαν την υλοποίησή της στους πρεσβευτές των δύο χωρών, οι οποίοι θα προτείνουν έναν Οδικό Χάρτη που θα αφορά διάφορους τομείς όπως: (α) συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις όπου η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, (β) ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, (γ) συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων και (δ), στην προσφυγική κρίση όπου η Γαλλία θα απορροφήσει 66.400 μετανάστες από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ενώ θα διαθέσει ικανό αριθμό υπαλλήλων για την ενίσχυση της FRONTEX στην Ελλάδα.

Παράλληλα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση τη διαβεβαίωση του Γάλλου Προέδρου ότι εφ’ όσον αυτή εκπληρώσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, τότε μπορεί να ανοίξει τάχιστα η συζήτηση για την αφομοίωση του ελληνικού χρέους (περίπου 320 δις ευρώ).

Ο κ. Ολάντ είπε ότι έχει τη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να μην είναι τόσο αυστηροί εκεί όπου κάποια μέτρα μπορεί να πλήττουν ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε ότι είναι πρόβλημα ιδιαίτερο το κεφάλαιο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που τώρα συζητούνται εν μέσω πολλών διαφωνιών με το «κουαρτέτο», προσυπέγραψε την άποψη του κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει κανείς να χάσει την πρώτη του κατοικία μέσω των πλειστηριασμών, και διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει σύγκλιση του Eurogroup και, εάν χρειαστεί, και ειδικής Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν μερικές επίπονες διατάξεις της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
  

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα