Τα 10 καλύτερα χωριά για αγροτουρισμό στην Κύπρο
17:18 - 24 Οκτωβρίου 2015
Λόφου
Φασούλα
Το χωριό Φασούλα βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Το χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 370 μέτρων. Στη περιοχή της κοινότητας καλλιεργούνται χαρουπιές, αμυγδαλιές, ελιές, σιτηρά καθώς και ελάχιστα εσπεριδοειδή. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τον τάφο του Αγίου Ρηγίνου , τη μεγάλη εκκλησία και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας καθώς επίσης και τα τέσσερα μουσεία της κοινότητας, το Γεωργικό, το Λαογραφικό, το μουσείο Χαρουπιών και το μουσείο Ελιόμυλος. H Κοινότητα διαθέτει ιδανικά δρομάκια και μονοπάτια για τους λάτρεις της ποδηλασίας.
Λεύκαρα
Ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Κύπρου, διάσημο για τα κεντήματά του, τα λευκαρίτικα, καθώς και για την αργυροχοΐα του. Το όνομά του προέρχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των γύρω βουνών. Χωρίζεται διοικητικά σε δύο μέρη, τα Πάνω Λεύκαρα, που αποτελούν δήμο, και την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων. Βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε απόσταση σχεδόν 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρνακας. Ο επισκέπτης θα περπατήσει στα σοκάκια του χωριού, ανάμεσα στα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες και τις γραφικές αυλές, θα βρεθεί στη φύση και θα απολαύσει τη βόλτα του ανάμεσα στα μικρά καταστήματα.
Κάτω Δρυς
Ο Κάτω Δρυς βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Λάρνακας, δίπλα από τα Λεύκαρα. Βρίσκεται στο μέσο τριών πόλεων. Η απόσταση από την Λευκωσία είναι 50 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό μόνο 36 χιλιόμετρα. Είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο χωριό με στενά δρομάκια και γραφικά σπιτάκια. Για το πως πήρε το όνομά του το χωριό υπάρχουν δύο εκδοχές. H πρώτη εκδοχή λέει ότι πήρε το χωριό το όνομά του, από τους πολλούς Δρύες (βαλανιδιές) που υπήρχαν στο χωριό. Mια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι πριν πολλά χρόνια υπήρχαν δυο χωριά, ο Πάνω Δρυς και ο Κάτω Δρυς και ανάμεσα στα δυο χωριά υπήρχε ένας πελώριος Δρυς. Μια πλειάδα από δραστηριότητες περιμένουν τον επισκέπτη και στο χωριό αυτό. Μουσείο μέλισσας και κεντήματος, μουσείο λαϊκής τέχνης, εργαστήρι και εκθετήριο μαρμελάδων και οινοποιείο αλλά και ιστορικοί ναοί είναι οι βασικότεροι «σταθμοί».
Στον Κάθηκα θα απολαύσει κανείς περπάτημα στα μονοπάτια μελέτης της φύσης, ενώ έχει άμεση πρόσβαση προς τον Ακάμα.
Επισκοπή Πάφου
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος μπαίνοντας στην Επισκοπή Πάφου από το δρόμο Κονιών, είναι ένα γιγάντιο βράχο που δεσπόζει ψηλά πάνω από το χωριό. Εκεί πέρα είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ιλαρίωνα. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή του εικόνα, με τα παλιά, μονώροφα σπίτια που ευθυγραμμίζουν τους απότομους, στενούς δρόμους. Κοντά στη βάση του τεράστιου βράχου στην είσοδο του χωριού, ο επισκέπτης θα δει την παλιά πέτρινη βρύση, σημάδι μια παλιάς, διαφορετικής εποχής. Οι κοιλάδες ποταμών που βρίσκονται γύρω από Επισκοπή είναι γεμάτες από κρυμμένους «θησαυρούς», όπως νερόμυλους, ενετικά γεφύρια, ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά. Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του χωριού. Η Επισκοπή προσελκύει επίσης πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αναζητούν την έμπνευση και την ησυχία.