Για πέμπτο κόμμα γίνεται λόγος στην Τουρκία

Για ''πέμπτο κόμμα'' γίνεται λόγος στην Τουρκία έπειτα από την οριστική απόφαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να μην συμπεριλάβει στον εκλογικό του κατάλογο τα στελέχη του κόμματος που συμπλήρωσαν τρεις θητείες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι πληροφορίες τους φέρουν να τηρούν στάση αναμονής και αμέσως μετά τις εκλογές να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

Ο πρώτος που μίλησε για ''πέμπτο κόμμα'', το οποίο θα προκύψει στη Βουλή μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκαλώντας αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Τον καλούσαν να δηλώσει τι εννοούσε με αυτή τη φράση του.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών στελεχών του ΑΚΡ οι οποίοι με βάση το καταστατικό του κόμματος δεν μπορούν να διεκδικήσουν ξανά βουλευτική έδρα, γι` αυτό και παραμένουν εκτός πολιτικής. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου δημιούργησαν μια στενή σχέση μεταξύ τους και αποφάσισαν σε αυτές τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να τηρήσουν παθητική στάση και να μην στηρίξουν ΑΚΡ. Θα αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών, θα δουν ποια θα είναι η νέα κατάσταση του Νταβούτογλου αλλά και τι θα κάνει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τις εκλογές ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους για το πώς θα κινηθούν πολιτικά το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από την πολιτική.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις ενώ δείχνουν μια άνοδο που κυμαίνεται από 1 έως και τρεις μονάδες στα ποσοστά του ΑΚΡ σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουνίου που είχε λάβει 40,8%, το κόμμα εξακολουθεί να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση επειδή το φιλοκουρδικό κόμμα HDP παραμένει στη Βουλή ξεπερνώτας το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται. Το HDP το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιουνίου παίρνει τις έδρες του από το πρώτο κόμμα στερώντας του τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το HDP έχει μια μικρή πτώση στα ποσοστά του, ωστόσο η πτώση αυτή δεν επηρεάζει σοβαρά την κατανομή των εδρών στη βουλή. Μικρή άνοδο φαίνεται να έχει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ενώ το ακροδεξιό κόμμα MHP φαίνεται να έχει πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. 

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)