Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η νέα έκδοση χρέους διάρκειας 7,5-10 ετών

Στις επόμενες τρεις εβδομάδες που ολοκληρώνονται στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να βγει, για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια του μνημονίου, στις αγορές η Κύπρος, εν αναμονή και της αυριανής απόφασης του οίκου Fitch για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η απόφαση του οίκου Fitch, που είχε κατατάξει στις 24 Απριλίου του 2015 την κυπριακή οικονομία στην βαθμίδα B-, θα ακολουθήσει την απόφαση στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015 του οίκου Standard and Poor`s, ο οποίος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Δημοκρατίας στο ΒΒ-.

Όπως δήλωσε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, θα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που η Κύπρος θα δανειστεί από την πρωτογενή αγορά μέσω της πώλησης ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου EMTN διάρκειας πέρα των επτά ετών και συγκεκριμένα από 7,5 – 10 χρόνια. Το ποσό της έκδοσης θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, αλλά σίγουρα αυτό, όπως σημείωσε, δεν θα είναι λιγότερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και δεν θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Την τελευταία στιγμή θα καθοριστεί και το επιτόκιο δανεισμού.

Όπως ανέφερε, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στις παρουσιάσεις (Roadshow) της κυπριακής οικονομίας στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μόναχο) τις οποίες παρακολούθησα 35 συνολικά σημαντικοί επενδυτές, εκ των οποίων οι 22 στο Λονδίνο και οι 7 στη Γερμανία. Οι σύμβουλοι του ΥΠΟΙΚ είναι Barclays, Goldman Sachs International, HSBC και Nomura.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης δημόσιου χρέους 2015-2019 που έχει καθορίσει το ΥΠΟΙΚ με το αρμόδιο τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν έχει σχέση με την Τρόικα, είναι να βγει στις αγορές και το 2015 αλλά και το 2016, παρά το γεγονός ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας για τη διετία.

Αντικειμενικός σκοπός της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, ανέφερε η πηγή, είναι η διασφάλιση της έγκαιρης κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Δημοκρατίας και το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού μεσοπρόθεσμα στα πλαίσια ενός αποδεκτού επιπέδου κινδύνου.

Σημείωσε ότι η ευκαιριακή ανάληψη δανεισμού με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό επιτόκιο αποτελεί επικίνδυνη πρακτική η οποία υποσκάπτει τον αντικειμενικό σκοπό της διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Βασικός στόχος της μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης δημόσιου χρέους 2015-2019 είναι, μεταξύ άλλων, η τακτική παρουσία της Δημοκρατίας στις αγορές, η εξομάλυνση διαχρονικής διάρθρωσης λήξεων χρέους έτσι ώστε η λήξη χρέους είναι μην είναι συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες χρονιές, η επίτευξη μιας πλήρους καμπύλης αποδόσεων, δηλαδή μέχρι 10 χρόνια, η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και η συσσώρευση ελάχιστου ικανοποιητικού αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων που είναι αναγκαία για αντιμετώπιση περιόδων αβεβαιότητας, παγκοσμίως.

Σημαντικά ρευστά διαθέσιμα
---------------------------
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαθέτει αποθεματικό με σημαντικά ρευστά διαθέσιμα που ανέρχονται στο 11% του ΑΕΠ ή σχεδόν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων θα χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή ομολόγου EMTN, ύψους ενός δισ. ευρώ, που λήγει την 1η Νοεμβρίου του 2015.

Η αποπληρωμή αυτή θα μειώσει και τα ρευστά διαθέσιμα στο 5% του ΑΕΠ που είναι και ο στόχος της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης δημόσιου χρέους 2015-2019.

Που θα καταλήξει ο νέος δανεισμός
---------------------
Κρίσιμες χρονιές όσον αφορά την αποπληρωμή χρέους είναι η διετία 2019-20 κατά τις οποίες λήγουν ομόλογα συνολική αξίας 4,48 δισ. ευρώ (2019:2,38 δισ. ευρώ, 2020:2,10 δισ. Ευρώ). Όπως δήλωσε η πηγή του ΥΠΟΙΚ, άρχισε ήδη να καθορίζεται η στρατηγική για εξόφληση του μεγάλου ποσού χρέους που λήγει.

Η νέα έκδοση χρέους μαζί με τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν το 2016 έχουν στόχο, σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ, να μεταφέρουν τη λήξη κρατικών ομολόγων από τη διετία 2019-20 στην τριετία 2023-25, κατά τις οποίες δεν λήγει μεγάλο ποσό χρέους, έτσι ώστε να μειώσει την πίεση στις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Επίσης, στις επιλογές του ΥΠΟΙΚ είναι η αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού από το ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, ύψους 340 εκ. ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου. Το επιτόκιο του ομολόγου ήταν αρχικά στο 5,15% και με την τελευταία ανανέωση του καθορίστηκε σε συνθήκες της αγοράς, στο 2,75%.

“Καθαρή έξοδος” από το μνημόνιο
-------------------------
Στόχος του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πλέον η “καθαρή έξοδος” από το μνημόνιο κάτι που σημαίνει πως η Δημοκρατία θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από το πρόγραμμα στήριξης και θα δανείζεται μόνο από τις αγορές.

Όπως τόνισε η πηγή, θα απορροφηθούν ακόμη 600 εκ. ευρώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος οικονομικής στήριξης, το Μάρτιο του 2016, ανεβάζοντας στα 7,7 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό δανεισμού από την Τρόικα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 7,1 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του συνεργατισμού.

Τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ του προγράμματος ύψους 10 δισ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθούν κάτι που δεν επιθυμεί ούτε το ΥΠΟΙΚ ούτε οι διεθνείς δανειστές.

Παράγοντες καθορισμού του επιτοκίου της νέα έκδοσης
---------------------
Σε αντίθεση με τις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά που αφορούν την εναπομείνουσα διάρκεια και όχι την αρχική διάρκεια του κάθε ομολόγου, η πρωτογενής έκδοση δεν είναι δοκιμασμένη από την αγορά και συνδέεται με μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας. Οι δευτερογενείς συναλλαγές γίνονται καθημερινά και είναι δοκιμασμένες από την αγορά.

Επίσης, μια επιτυχής πρωτογενής έκδοση απαιτεί την πληρωμή επιπρόσθετης απόδοσης (new issue premium). Το ύψος του “premium” δεν είναι το ίδιο για όλους τους εκδότες. Λαμβάνεται υπόψη το μερίδιο της αγοράς του εκδότη, το μέγεθος της έκδοσης, η συχνότητα πράξεων στη δευτερογενή αγορά για τον συγκεκριμένο εκδότη (ρευστότητα), οι αξιολογήσεις, η διάρκεια και άλλα.

Δειτε Επισης

Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Το ξεχωριστό τραγούδι του ειδικού σχολείου Ευαγγελισμός για τα Χριστούγεννα-Συγκινητικό μήνυμα ελπίδας
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025
Η ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει, η μάχη με τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι του 2025 στην οικονομία
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»