Στην Κοκκινοτριμιθιά οι πρόσφυγες

 
Δρομολογούνται εξελίξεις όσον αφορά τους χειρισμούς στο θέμα με τους 114 μετανάστες, που σήμερα το πρωί αποβιβάστηκαν με την βοήθεια βρετανών στην Βάση Ακρωτηρίου.  Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποφασίστηκε όπως οι μετανάστες μεταφερθούν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, αφού ο χώρος που διαθέτουν οι Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια, δεν είναι επαρκής και κατάλληλος για τη φιλοξενία του. Μέχρι να αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων, αυτοί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις ενώ στο  προσωρινό κέντρο φιλοξενίας τους, ενώ με την βοήθεια μεταφραστών  λαμβάνονται καταθέσεις, έτσι ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφθασαν στην Κύπρο και αν αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. 
 
Στο μεταξύ διευκρινίστηκε ότι οι πρόσφυγες Σύροι και Παλαιστίνιοι επιβιβάστηκαν σε δύο πλοιάρια στον Λίβανο και ταλαιπωρήθηκαν για τρεις μέρες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Η μία βάρκα μάλιστα είχε υποστεί βλάβη και δυμουλκείτο δεμένη από την άλλη. Γύρω στις 6 και 30 το πρωί της Τετάρτης τα δυο πλοιάρια θεάθηκαν σπό ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Κάβο Γάτα» κοντά στη Βάση Ακρωτηρίου. Οι πρόσφυγες ρωτούσαν τους ψαράδες που βρίσκονται, εκδηλώνοντας την ικανοποίησή τους όταν τους πληροφόρησαν πως έχουν φτάσει στην Κύπρο, αφού εδώ βρίσκονται οι συγγενείς τους. Πρόκειται για τους μετανάστες που έφτασαν στη Λάρνακα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα οι τελευταίοι ξεκίνησαν το μεσημέρι από την Κοκκινοτριμυθιά και τους επισκέφτηκαν στην Βάση Ακρωτηρίου.   Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, στα δύο σκάφη επέβαιναν συνολικά 114 άτομα, ανάμεσα στα οποία και γυναικόπαιδα. Συγκεκριμένα, 28 παιδιά, 19 γυναίκες και 67 άνδρες

 
 
Προηγούμενη ενημέρωση
 
Δύο πλοιάρια με μετανάστες προσέγγισαν στις 6.30 το πρωί τις Βάσεις Ακρωτηρίου.
 
Στο ένα πλοιάριο όπως πληροφορούμαστε βρίσκονται 120 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Βρετανοί παρέχουν βοήθεια για αποβίβαση με ασφάλεια των μεταναστών, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και η συνδρομή των υπηρεσιών της Δημοκρατίας. 

Γύρω στις 7.30 έφτασε και το δεύτερο πλοιάριο κι άρχισε η αποβίβαση των μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναικόπαιδα. 

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή των Βάσεων Γιώργο Κιτέος, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν για φιλοξενία σε προσωρινό χώρο υποδοχής εντός των Βάσεων. Έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή της Δημοκρατίας και του Ερυθρού Σταυρού για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Τα πλοιάρια των μεταναστών δεν διαπιστώθηκε να παρουσίασαν οποιοδήποτε πρόβλημα και να αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην Κύπρο. Πιθανόν αυτός να ήταν ο τελικός προορισμός τους
 
Ήρθαν για να μείνουν οι πρόσφυγες;
 
Σε προσωρινό χώρο υποδοχής εντός των Βάσεων έχουν μεταφερθεί οι 100 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, που έφθασαν σήμερα το πρωί με δύο πλοιάρια κι αποβιβάστηκαν στο λιμανάκι των Βάσεων Ακρωτηρίου. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή των Βάσεων Γιώργο Κιτέο, για την ώρα οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια και τα απαραίτητα, με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού εντός των Βάσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τελικός προορισμός των πλοιαρίων με τους πρόσφυγες ήταν η Κύπρος κι οι Βάσεις πληροφορήθηκαν από ψαράδες της περιοχής ότι βάρκες φορτωμένες με πρόσφυγες κατευθύνονται νωρίς το πρωί στην περιοχή τους. 
 
Που θα φιλοξενηθούν;

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί που θα μεταφερθούν οι δεκάδες πρόσφυγες, επειδή αποβιβάστηκαν σε περιοχή εντός των ΒΒ, και δεν προβλέπεται μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί στην Δημοκρατία. Τα εν λόγω κέντρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με τις Βρετανικές Βάσεις. Για το θέμα συγκλήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.  Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα ώστε να συνδράμει, αν ζητηθεί από τις Βρετανικές Βάσεις, στην προσπάθεια παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα