21 Οκτωβρίου 2015: Σαν σήμερα ταξίδεψε στο μέλλον ο « Back to the Future»
12:01 - 21 Οκτωβρίου 2015
Ήταν κάπου στα 1985, πριν από 30 ολόκληρα χρόνια, όταν ο Μάρτιν Μακφλάυ μαζί με τον φίλο του Ντοκ (κατά κόσμον Μάικλ Φοξ και Κρίστοφερ Λόυντ) πληκτρολόγησαν στη θρυλική χρονομηχανή Ντελόριαν, τη σημερινή ακριβώς ημερομηνία, 21 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ταξιδέψουν στο μέλλον.
Ναι, όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, μιλάμε για μια από τις θρυλικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, την τριλογία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, «Back to the Futute», ο οποίος και είχε τη διορατικότητα να φανταστεί τότε το 1985, πώς θα είναι ο κόσμος μας 30 χρόνια μετά.
Ποιές όμως από τις φανταστικές τότε επιστημονικές ανακαλύψεις έγιναν τελικά πραγματικότητα και ποιες παραμένουν (όχι για πολύ βέβαια) στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;
Όλοι θυμόμαστε τα ψηφιακά γυαλιά που φόρεσε ο γιος του Μάρτιν στην ταινία... Μήπως τα σημερινά έξυπνα γυαλιά της Google σας θυμίζουν κάτι;
Στο σπίτι του “μελλοντικού” Μάρτιν το σαλόνι στόλιζε μια τεράστια λεπτή τηλεόραση με δυνατότηα παρακολούθησης πολλών προγραμμάτων ταυτόχρονα. Οι σημερινές smart tv LCD δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ.
Ο Μάρτιν συνομιλεί μέσω τηλεδιάσκεψης με το αφεντικό του, κάτι που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μέσω των περίφημων Skype, Viber και άλλων.
Η πόρτα του σπιτιού της οικογένειας Μακφλάυ ανοίγει με ταυτοποίηση δακτυλικού αποτυπώματος, τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται σε κτηριακές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας.
Σε κάποια σκηνή της ταινίας βλέπουμε μία ιπτάμενη κάμερα να καταγράφει ένα περιστατικό στο δρόμο της πόλης. Καθημερινό πλέον φαινόμενο χάριν στα γνωστά αεροπλανάκια drones.
Έξω από έναν κινηματογράφο του μέλλοντος στο πλαίσιο μιας διαφήμισης, εμφανίζεται ένας τεράστικος καρχαρίας έτοιμος να κατασπαράξει τον Μάρτιν, ο οποίος στη συνέχεια εξαφανίζεται. Εικονική πραγματικότητα και ολογράμματα, κατάφεραν να επαναφέρουν ψηφιακά μέχρι και τον αδικοχαμένο Μάικλ Τζάκσον!
Οι καφετέριες του μέλλοντος δεν έχουν μπάρμεν αλλά ρομποτς για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Πρόσφατα είδαμε ένα τέτοιο ρόμποτ, να παίζει μπάλα με τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία.
Ο Ντοκ ενημερώνεται από μια ταμπλέτα, τότε που τα κινητά ακόμη ήταν άγνωστα. Σήμερα αυτές οι ταμπλέτες έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας.
Και αυτά που δεν έγιναν
Αυτά που μένει να δούμε και που κάτα πάσα πιθανότητα δεν θα αργήσουμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας, είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, αιωρούμενα σκέιτ μπορντ, παπούτσια που δένουν μόνα τους, μπουφάν που στεγνώνουν μόνα τους, ρομπότ που βγάζουν το σκύλο βόλτα, μετατροπείς τροφών, πρόγνωση καιρού με ακρίβεια δευτερολέπτου.
Αυτό που ίσως δεν θα δούμε ποτέ και που στην ταινία ήταν γεγονός, είναι η εκδίκαση υποθέσεων από τα δικαστήρια εντός 24 ωρών. Κι αυτό γιατί εκεί παρεμβάλλεται, όχι η τεχνολογία, αλλά το κράτος, και όπως όλοι ξέρουμε τις περισσότερες φορές η κρατική μηχανή προτιμά να λειτουργεί με... μαζούτ αντί με αμόλυβδη!
Το μήνυμα του doc