Capital Controls: Πλήρης άρση προ το τέλος του α’ εξαμήνου του 2016

Σε πλήρη άρση των capital controls πριν την εκπνοή του α' εξαμήνου του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η συνθήκη  ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και θα υπάρξει πλήρης άρση των capital controls» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης ενημερώνοντας τη Βουλή κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Επανέλαβε δε ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη του 2015 και του 2015 θα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι την αισιοδοξία της κυβέρνησης συμμερίζονται και οι δανειστές. «Η νέα αναθεωρημένη καλύτερη εκτίμησή μας για τα μακροοικονομικά  του 2015 και του 2016 δεν είναι μόνο δική μας αλλά είναι και των θεσμών. Είναι συναινετική εκτίμηση» είπε. Τόνισε, επίσης, ότι η αισιοδοξία των θεσμών οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε επιτυχή αυτή τη φορά» ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος αλλά και στην απομείωση του δημόσιου χρέους.

«Σε ονομαστικά μεγέθη τόσο το ΑΕΠ όσο και τα έσοδα θα είναι υψηλότερα» ανέφερε . Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 2016 αναμένεται μεν να καταγραφεί ύφεση -1,3% (έναντι αρχικής πρόβλεψης -1,5%) σε ετήσια βάση αλλά σε τριμηνιαία βάση το συγκεκριμένο έτος θα συνδεθεί με την επιστροφή στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο. «Το τρίτο τρίμηνο του 2016 θα είναι θετικό. Η ελληνική οικονομία θα βγει τότε από την ήπια ύφεση» είπε και σημείωσε ότι το 2017 και το 2018 η ελληνική οικονομία θα μεγεθύνεται με ρυθμούς 2,8% και 3,1% αντίστοιχα.
Για την ύφεση ευθύνονται οι δανειστές

Απαντώντας εντωμεταξύ στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτή δεν οφείλεται στην κυβέρνηση αλλά στην πιστωτική ασφυξία που επέβαλαν οι δανειστές. «Η πιστωτική ασφυξία ήταν το εργαλείο που χρησιμοποίησε η άλλη πλευρά για να σύρει την κυβέρνηση σε μια συμφωνία που δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας» είπε ο κ. Χουλιαράκης και επισήμανε ότι τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία η ΕΚΤ προχώρησε σε άρση περιορισμών της ελληνικής οικονομίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 που υπεγράφη η συμφωνία. «Η ύφεση του 2015 είναι με όρους εθνικολογιστικούς το αποτέλεσμα της εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Η βασική αιτία της κατάρρευσης δεν είναι άλλη παρά οι ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα.

Ο κ. Χουλιαράκης υπερασπίστηκε, όμως, τη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι οδήγησε σε σημαντικά οφέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μας επιτρέπουν να βγούμε από το φαύλο κύκλο όπου μια οικονομία βυθίζεται στην ύφεση επειδή αναγκάζεται να παίρνει συνέχεια δημοσιονομικά μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση επέτρεψε στην κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Πήγή: News 247

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας