Φωνές οργής για Limassol Art Festival

Πράγματα και θαύματα καταγγέλλουν καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση Limassol Art Festival,  που διεξήχθη στις 11 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο Τρακασόλ, στη Λεμεσό και το οποίο τελούσε υπό της αιγίδα του Δημάρχου της Πόλης.
 
Η σελίδα Cyprus Artists Voice στο Facebook, βρίθει από καταγγελίες εναντίον του διοργανωτή του φεστιβάλ. Οι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται ότι  ο διοργανωτής  απαιτούσε να εισπράττει το αντίτιμο των 10 ή 15 ευρώ στην είσοδο τόσο από ενήλικες όσο και από μικρά παιδιά, αναλόγως της ώρες προσέλευσης. Αφήνουν, μάλιστα, αιχμές για την οικονομική διαφάνεια της όλης εκδήλωσης. Όπως μάλιστα επισημαίνουν σε επιστολή που απέστειλαν στο Δήμο Λεμεσού, «στους επισκέπτες δε δινόταν απόκομμα του εισιτηρίου ούτε απόδειξη», ενώ «σε περίπτωση που ένας επισκέπτης έπρεπε να βγει από τον εκθεσιακό χώρο, δεν μπορούσε να ξαναμπεί, εκτός εάν πλήρωνε ξανά για εισιτήριο».

Εξάλλου,  όπως κατήγγειλε στο Reporter, κοπέλα η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση καταβάλλοντας το ποσό των 240 ευρώ για ενοικίαση συγκεκριμένου χώρου προκειμένου να εκθέσει τα έργα  της, ουδέποτε υπέγραψε οποιοδήπτε συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ στα χέρια της έχει μόνο μια τραπεζική απόδειξη πληρωμής, βάση της οποίας τα χρήματα κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του διοργανωτή. 
 
Την ίδια ώρα, καλλιτέχνες και κόσμος κάνουν λόγο για μια κακή και ασυντόνιστη διοργάνωση, ενώ καταγγέλλουν ότι στη διαρρύθμιση του χώρου δεν είχαν καθοριστεί σημεία που να οδηγούν στις εξόδους κινδύνου,
 
Ισχυρίζονται επίσης ότι οι διοργανωτές διέγραψαν όλα τα αρνητικά σχόλια που αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή σελίδα του event και στο privaτe group των συμμετεχόντων στο internet.
  
Προηγούμενα διοργανωτή με το Hope for Children
 
Ο ίδιος διοργανωτής βρισκόταν και πίσω από την εκδήλωση Cyprus Fashion Days  που διοργανώθηκε το 2012 στη Λευκωσία. Στην εν λόγω εκδήλωση είχε εξαγγελθεί η προσφορά μέρους των εσόδων για ενίσχυση της οργάνωσης  Hope for Children. 
 
Όμως, παρά το γεγονός  ότι υπογράφηκαν και σχετικά συμβόλαια, η οργάνωση δεν έλαβε ποτέ τα 1000 ευρώ που είχαν συμφωνηθεί, ούτε και μπόρεσε να τα διεκδικήσει εκ των υστέρων, καθώς η διοργανώτρια εταιρεία είχε κλείσει.  Όπως μας επισημάνθηκε από το Hope for Children, μετά από αυτή την εξέλιξη, η οργάνωση απέστειλε σχετική επιστολή προς το Δήμο Λευκωσίας, ενημερώνοντας σχετικά για τα τεκταινόμενα.  
 
Εξάλλου, ο ίδιος διοργανωτής  είχε αποτεθεί πριν από μερικούς μήνες και στο Δήμο Λάρνακας, ζητώντας στήριξη για τη διοργάνωση συγκεκριμένου event.  Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, εισέπραξε αρνητική απάντηση, λόγω του καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, ο οποίος, όπως μας λέχθηκε από πηγή του δημαρχείου, δεν ταιριάζει με το προφίλ των εκδηλώσεων που στηρίζει το δημαρχείο. Στο δήμο Λάρνακας, πάντως, φαίνεται πως γνώριζαν και τα γεγονότα σε σχέση με το Hope for Children.
 
Υπό την Αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού… 
 
Επικοινωνήσαμε με το Δήμαρχο Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί  του Limassol Art Festival.  «Ο Δήμαρχος δεν αρνείται να θέσει υπό την αιγίδα του οργανώσεις  πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές, αθλητικών ιδιωτικών φορέων κτλ», ανέφερε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας πως «είναι μια μορφή υποστήριξης προς τους ιδιώτες, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση για το συγκεκριμένο διοργανωτή».
 
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εκ των υστέρων έχει λάβει αρκετά παράπονα για τη διοργάνωση, ωστόσο κάκισε το γεγονός ότι ουδείς εκ των παραπονούμενων δεν έχει προβεί σε επίσημη καταγγελία προς τις αρχές.  Ο Δήμος δεν μπορεί να ακούει αστήρικτες καταγγελίες,  «είναι καλόπιστος σε όλους», κατέληξε ο κ. Χρίστου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν γνώριζε τις προειδοποιήσεις της οργάνωσης Hope for Children για τον εν λόγω διοργανωτή.
 
 Σε «πολιτισμένο διάλογο» καλεί ο διοργανωτής

Πάντως, ο ίδιος ο διοργανωτής μιλώντας στη εφημερίδα «Λεμεσός», υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη το Φεστιβάλ. Κάλεσε ωστόσο όποιον έχει παράπονο να επικοινωνήσει μαζί του, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος αδικήθηκε, θα του καταβάλει πίσω τα χρήματα του.

Κάλεσε παράλληλα τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση να συναντηθούν για «ένα πολιτισμένο διάλογο».
  
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
Follow @stylianou_maria
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία