Βρετανικό ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες στο Ακρωτήρι

Εκτενή κάλυψη λαμβάνει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η άφιξη των περίπου 140 προσφύγων από τη Συρία στην ακτή της περιοχής της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι.
 
Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για το πρώτο περιστατικό στην προσφυγική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη κατά το οποίο πρόσφυγες καταφθάνουν σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό για την υποχρέωση της Βρετανίας να εξετάσει πιθανές αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει το απεγνωσμένο ταξίδι προς την Ευρώπη.
 
Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC μετέδωσε ότι ο βρετανικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων προσφύγων και κατά πόσο έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στη Βρετανία.
 
Παρομοίως οι Times αναφέρουν ότι ενώ «υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου ώστε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη βάση να παραδίδονται στις κυπριακές αρχές», το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο «ψάχνει να διαπιστώσει  με σαφήνεια» τους όρους της συμφωνίας.
 
Η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι.
 
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις του για άσυλο να εγκρίνεται από τις βρετανικές αρχές. Έκτοτε ζουν σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας.
 
Σημειώνεται ότι η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασε τη στρατιωτική  λειτουργία της βάσης, η οποία αποτελεί ορμητήριο για τις βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Ιράκ. Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώθηκαν συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, όπως όριζε το πρόγραμμα.
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»