Επίσκεψη Ολάντ: Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

Στην προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Ν. Κοτζιάς, Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης, Α. Μπαλτάς. Όλοι οι υπουργοί που θα εμπλακούν με την επίσκεψη θα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ και τα μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύουν, θα αφιχθούν στις 16:50 στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν με προορισμό το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Μετά το πέρας της τελετής κατάθεσης στεφάνου ο κ. Ολάντ και η επίσημη αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στς 17:45 θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 το βράδυ.
Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.
Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών "Κοραλλία" , όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ' όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, σημειώνοντας ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι οι επενδύσεις, αλλά και το "καυτό" ζήτημα του χρέους.
"Η Ελλάδα υποδέχεται τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μία επίσκεψη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου επιβεβαιώνει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μία σχέση η οποία εδραιώθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας στην ΕΕ και αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθημερινά. Αλλά αυτή η ειδική σχέση, εκτός από πολιτική, είναι και πολιτισμική.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο. Είναι εύλογο ότι στο περιθώριο της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθούν ζητήματα της συγκυρίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν παράλληλες διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Θα εστιάσουν επίσης στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη", δήλωσε η κα Γεροβασίλη.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ