ΓΓ του ΑΚΕΛ : Το Κυπριακό πληγή στο σώμα της Κύπρου



Το κυπριακό πρόβλημα είναι μια ανοικτή πληγή στο σώμα της πατρίδας μας, πληγή που κόστισε και κοστίζει πολύ πόνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στις Βρυξέλλες.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η στήριξη του από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και άλλες δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκάλεσε αισιοδοξία στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι είναι δυνατό αυτή τη φορά να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα αφού ο κ. Ακιντζί είναι γνωστός για τις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε, οι δύο ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε αρκετά ζητήματα αφού βασίστηκαν στις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ. Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση αυτό το γεγονός, αφού θεωρούμε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από προτάσεις ορθές, συνενωτικές και λειτουργικές. Παραμένουν ωστόσο, είπε, αρκετά και δύσκολα ζητήματα σε εκκρεμότητα τα οποία θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συζητηθούν και θα επιλυθούν.

Αξίζει ωστόσο τον κόπο, ανέφερε, να αναφέρουμε τι συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Χριστόφια και Ταλάτ, στα σημαντικά ζητήματα. Δυστυχώς, σημείωσε, η επίθεση που δέχθηκαν οι συγκλίσεις στο παρελθόν και στις δύο κοινότητες, δεν έδωσε τη δυνατότητα να διεξαχθεί ψύχραιμος διάλογος και να αποτιμηθεί σωστά η αξία τους. Για παράδειγμα, διευκρίνισε, η εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, αποτελεί πρόταση που κάνει πράξη το διαχρονικό μας όραμα να διαλύσουμε τον εθνοτικό διαχωρισμό και να λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως όλα τα σύγχρονα κράτη. Δηλαδή η όποια αντιπαράθεση να μεταφερθεί στο πολιτικό επίπεδο.

Ένα άλλο παράδειγμα, συνέχισε, είναι η σύγκλιση που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες - συμφωνήθηκε όλοι οι Κύπριοι να έχουν δικαίωμα να κατοικούν, να εργάζονται, να διεξάγουν εμπόριο, να ασκούν επάγγελμα, να εγκαθιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις ή να ασκούν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, οπουδήποτε στο νησί χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Στο περιουσιακό αναγνωρίστηκε, είπε, ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, ότι θα υπάρχουν οι τρεις γνωστές βασικές θεραπείες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή), ότι θα υπάρχουν κριτήρια αποκατάστασης και ότι θα υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών αποτελούμενη από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα αποφασίζει εκεί και όπου προκύπτουν διαφωνίες.

"Όλα αυτά αποτελούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διεθνούς πτυχής αυτά εξυπακούεται ότι θα συζητηθούν σε μια διεθνή διάσκεψη. Η δική μας προσδοκία είναι το συντομότερο δυνατό να καταλήξουν οι δύο ηγέτες στα θέματα της εσωτερικής πτυχής, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την εξωτερική πτυχή και να γίνει έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λύση", πρόσθεσε.

Όσο περνούν τα χρόνια, είπε ο κ. Κυπριανού, τόσο πιο απροκάλυπτα ακούγονται δημόσια διάφορες φωνές και στις δύο κοινότητες, που υποβάλλουν πως και να μη λυθεί το Κυπριακό, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη θέση, σημείωσε, που έρχεται να νομιμοποιήσει το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος μας πριν από τέσσερις δεκαετίες.

"Οι εχθροί της Κύπρου ήθελαν τη διχοτόμηση της. Εμφανίζονται σήμερα ως περισσότερο πατριώτες από εμάς αυτοί που υποστηρίζουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Η παρούσα κατάσταση είναι βραδυφλεγής βόμβα τοποθετημένη στα θεμέλια της πατρίδας μας. Η Τουρκία διατηρεί στην Κύπρο κατοχικό στρατό με δυναμικό που ξεπερνά τους 40,000 στρατιώτες. Η στρατιωτική παρουσία της παρέχει την ευχέρεια να ασκεί έλεγχο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο μαζικός και ανεξέλεγκτος εποικισμός απειλεί την ταυτότητα και την επιβίωση όλων στη γη που μας γέννησε. Πώς μπορεί λοιπόν να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Μόνο με την ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο και με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος", πρόσθεσε.

Με λύση αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες, που θα οδηγεί σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη, σημείωσε, που θα επανενώνει το νησί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και θα δημιουργεί συνθήκες προόδου και ανάπτυξης˙ συνθήκες ευημερίας για όλους- αυτός είναι και αυτός πρέπει να παραμείνει ο κοινός στόχος της πάλης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα, συνέχισε, ούτε στο εσωτερικό της Κύπρου, ούτε στην ευρύτερη περιοχή - η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο ανταγωνισμών και κανένας δεν πρέπει να αυταπατάται ότι τίποτε δεν πρόκειται να μας αγγίξει. Είναι γι΄ αυτό, είπε, που δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να συμφιλιωνόμαστε μέρα με τη μέρα με το status quo, είναι γι΄αυτό που πρέπει πρώτα όλοι εμείς, οι δυνάμεις που παλεύουμε για επανένωση της Κύπρου, να ενώσουμε τη φωνή μας.

"Επαναλαμβάνω, επειδή πολλοί και διάφοροι είτε βρίσκουν, είτε εφευρίσκουν αφορμές για να επιτεθούν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού: τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ούτε ήταν ποτέ. Όμως τώρα είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Είτε θα λυθεί το Κυπριακό με ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης. Είτε θα δικαιώσουμε τους κοινούς αγώνες που δώσαμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για να είμαστε εμείς αφέντες στον τόπο μας, είτε θα δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα και θα υποθηκεύσουμε την άλλη μισή στα ξένα συμφέροντα", συμπλήρωσε.

Διαχρονικά, είπε, αναγνωρίζουμε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και το ιστορικό της βάθος κι αυτό το προωθήσαμε και έμπρακτα, μέσω των θέσεων και των προτάσεων μας, επειδή ακριβώς κατανοούμε την ανάγκη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για πολιτική ισότητα. Ανάγκη που πηγάζει από την ίδια την ιστορία της Κύπρου.

"Την ίδια στιγμή έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας όλα εκείνα που πραγματικά απειλούν το μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Τις πολιτικές ενσωμάτωσης και αφομοίωσης που ακολουθεί η Άγκυρα σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο δεν ξεχνούμε να υπογραμμίζουμε συνεχώς τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τουρκοκυπριακές προοδευτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της", σημείωσε.


Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ "δεν αντικρίζουμε την υπόθεση της Κύπρου και το μέλλον της ως στενά κοινοτική υπόθεση. Γι΄ αυτό επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η τουρκοκυπριακή, όπως και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα εξουδετερώσουν μια για πάντα ό,τι απειλεί την επιβίωση τους μόνο όταν καταφέρουν να συμβιώσουν στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσμα ΕΔΟΝ για συμμετοχή της νεολαίας στην Πορεία Αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης
Μας κατηγορεί για… μονομερή κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τατάρ
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου αεροδρομίου ζητά η ΕΔΕΚ-Προειδοποιεί έμμεση ή άμεση αναγνώριση
Αναμένει από την Κύπρο να υπερψηφίσει σχέδιο απόφασης στη ΓΣ ΟΗΕ η πρεσβεία της Παλαιστίνης
Η ανάλυση Αιμιλιανίδη για το αίτημα παύσης Οδυσσέα-«Απόλυτα δεσμευτική η όποια απόφαση του Συμβουλίου»
Επαφές Στεφάνου στη Νέα Υόρκη με παράγοντες ΗΕ και κυβέρνησης
Πρώτη τοποθέτηση Καδή για χαρτοφυλακίο Αλιείας και Ωκεανών-«Εξαιρετική τιμή, τεράστια ευθύνη»
Επίθεση Αβέρωφ σε ΠτΔ-«Σταμάτα επιτέλους να παριστάνεις τον σχολιαστή και να τα βάζεις με τους αγγελιαφόρους»