Ιερά δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ

Παραλιακά οικόπεδα και εκτάσεις της προσφέρει σε τράπεζες η Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να μειώσει το ύψος των δανείων της, τα οποία ανέρχονται στα 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες,  το ποσό αυτό οφείλει η Εκκλησία κυρίως σε εμπορικές τράπεζες αλλά και σε συνεργατικά ιδρύματα, με βάση στοιχεία για το 2014. Το ύψος των οφειλών σε συνδυασμό με τις δυσκολίες αποπληρωμής που αντιμετωπίζει η
Εκκλησία εξ αιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης ήταν και ο λόγος που η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αξιοποιήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας που έχει υπό την κυριότητα της,  σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τα χρέη της. 
 
Η Εκκλησία επιδιώκει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των  δανείων της και μέρος αυτής τη διαδικασίας αποτελεί  η προσφορά γης προς τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσει μεγάλο μέρος των οφειλών της. 
 
Οι διαβουλεύσεις της Αρχιεπισκοπής με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα.  Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ήδη έχουν προσφερθεί παραλιακά οικόπεδα στην
Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική Τράπεζα στη Λεμεσό και την Αγία Νάπα και εκτάσεις γης στη Λευκωσία.
 
«Ιερά» χρέη λόγω κρίσης 
 
Πηγές που πρόσκεινται στην Αρχιεπισκοπή ανέφεραν στο «Ρεπόρτερ» ότι  τα δάνεια της Εκκλησίας εξυπηρετούντο κανονικά μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, λόγω της κρίσης, τα εισοδήματα μειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα ενοίκια υποστατικών που ανήκουν στην Εκκλησία είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν σταθερά, ενώ χάθηκαν μερίσματα από μετοχές της Εκκλησίας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες.
 
Όπως πληροφορούμαστε, η Αρχιεπισκοπή έχει συνάψει τα διάφορα αυτά δάνεια για σκοπούς κεφαλαιουχικών εξόδων, κάλυψης αναγκών εκκλησιαστικών οργανισμών (πχ ανέγερση Ναών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων), βοήθειας δημιουργίας νέων Μητροπόλεων, επενδύσεων αλλά και εισφορών σε τρίτους. 
 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
Follow @stylianou_maria
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»