Οι κορούδες, το στηθάκι, το να... σιήψουν και λιγάκι...

Αναρωτιέται κανείς πόση υπομονή και προσήλωση χρειάζεται για την απομαγνητοφώνηση μιας ολόκληρης εκπομπής, κυρίως όταν σε αυτήν εμπεριέχονται διάφορα μέλη (και μέρη) του σώματος.
 
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, με μια ανακοίνωση που μας άφησε άφωνους ως προς τους διαλόγους και τις λεπτομέρειες, έκανε σαφές ότι παρακολουθεί τα πάντα (και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα), κάνοντας αυστηρές συστάσεις στο Mega και καταδικάζοντας φράσεις που ακούστηκαν στο YOLO και δεν συνάδουν με την ποιότητα και τον πολιτισμό.   
 
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωσή της αναφέρει πώς «Στις 24/4/2015, μεταξύ των ωρών 19:20 - 20:20, ο τηλεοπτικός οργανισμός «MEGA» μετέδωσε εντός οικογενειακής ζώνης, με οπτική και ακουστική προειδοποίηση (Κ), το πρόγραμμα «YOLO», χωρίς αυτό να διέπεται από την αρχή της ψηλής ποιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 26(1)(β) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμων του 1998 μέχρι 2014. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εν λόγω προγράμματος μια εκ των δοκιμασιών που έπρεπε να περάσουν οι 2 ομάδες οι οποίες ομάδες αποτελούνταν από τους Δανάη Χρίστου (ΔΧ) και Τζέηκ Αθανασιάδη (ΤΑ) (ομάδα Α) και τους Κώστα Δημητρίου (ΚΔ) και Κατερίνα Αγαπητού (ΚΑ) (ομάδα Β), ήταν να ψηλαφίσουν 4 άτομα (2 κοπέλες και 2 άνδρες: την Ά. 13 ετών, την Σ. 18 ετών, τον Α. 24 ετών και τον Σ. 25 ετών) με σκοπό να προσδιορίσουν την ηλικία τους ενώ είχαν δεμένα τα μάτια τους. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας οι διαγωνιζόμενοι ψηλάφιζαν τόσο τις κοπέλες όσο και τους άνδρες, μεταξύ άλλων, στο στήθος, στην κοιλιά, στα πόδια, στην πλάτη και στα οπίσθια. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν και τα εξής σχόλια: 
 
-ΔΧ (καθώς ψηλαφίζει την 13χρονη στο στήθος, ενώ σε κάποια στιγμή η 13χρονη οπισθοχωρεί): Εν βυζί που πιάνω. 
-Παρουσιαστής προγράμματος: Τζέηκ μου εσύ μπορείς να τους πιάνεις από πίσω… το ίδιο το άτομο και να ψηλαφίζεται για να καταλάβετε. 
-ΔΧ (καθώς συνεχίζει να ψηλαφίζει την 13χρονη, ενώ σε κάποια στιγμή η 13χρονη οπισθοχωρεί): Εν στητό το βυζούδι πάντως. Εν νεαρή. Αννέν πιο μεγάλη εν κρεμαστό. Τζίσε εσύ τωρά (προς τον συμπαίκτη της). 
-ΤΑ: Εγώ πιάνω; 
- Παρουσιαστής προγράμματος: Τζαι οι δύο πιάνετε. 
- ΔΧ (καθώς ψηλαφίζει την 18χρονη στο στήθος και στα οπίσθια): Τζαι τούτη εν κορούδα. Ο ποπός εν σφιχτός. Επίσης εν μιτσιά. 
ΤΑ: Α μάνα μου…. Κόρη Δανάη, έλα σιήψε να πιάμε μπροστά! 
- ΔΧ (καθώς ψηλαφίζει τον 24χρονο): Εν αρσενικό τούτο. Εσιη τρίσιες… στα γένια του! Που;! 
- ΔΧ (καθώς ψηλαφίζει τον 25χρονο): Εν ταβρατισμένος τούτος. Τρώει ούλον το φαί του. Παναγία μου εν αξιούριστος τούτος. Εν κρεμάμενο λίον το βυζί δαμέ. 
- ΤΑ: Τώρα να σου πω.. Όϊ κόρη εν στεκούμενο. 
- ΚΑ (καθώς ψηλαφίζει την 13χρονη στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιά): Συγνώμη αγαπούλα μου γλυκιά μου. 
- ΚΑ (καθώς ψηλαφίζει την 18χρονη στο κεφάλι, στο στήθος, στα οπίσθια και την κοιλιά): Ω, ίσιο μαλλάκι, τι ωραία… και καλό… στηθάκι… συγνώμη αγαπούλα μου γλυκιά… six pack. 
- ΚΑ (καθώς ψηλαφίζει τον 24χρονο στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο στήθος, στην κοιλιά στα πόδια και στα οπίσθια): Γυμνάζεσαι; 
- Παρουσιαστής προγράμματος: Κατερίνα, πρόσεχε τι πιάνεις. Είσαι τζαι παντρεμένη γυναίκα. 
- ΚΔ: Είναι οι παντρεμένες που πιάνουν. 
- ΚΑ (καθώς ψηλαφίζει τον 25χρονο): Α συγνώμη, άντρας πάλι; Μαλλιαρός άντρας… τα μαλλιά εππέσαν σου; ναι, α; Έννοια σου. ; α κουκλίτσα… Συγνώμη. Απολογούμαι. 

 «Το στοιχείο της έλλειψης ποιότητας, αν ιδωθεί συγκριτικά μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υστερεί ποιοτικά από δεκάδες άλλα προγράμματα που έχουν κατά καιρούς προβληθεί στην Κυπριακή Τηλεόραση, χωρίς να τεθεί θέμα ύπαρξης και εν τέλει καταλογισμού παραβίασης του σχετικού κριτηρίου», η Αρχή επισημαίνει ότι, στην παρούσα υπόθεση εξετάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μεταδόθηκε εντός οικογενειακής ζώνης και ενώ έφερε οπτικοακουστική προειδοποίηση (Κ), κατά τη διάρκειά του μεταδόθηκε οπτικοακουστικό υλικό ποιοτικά υποβαθμισμένο και ακατάλληλο για ανηλίκους. Ως εκ τούτου, οι πιθανές παραβάσεις είναι συγκεκριμένες και σαφείς και τα επιχειρήματα ότι «… η ποιότητα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά με ομοειδής εκπομπές…» και ότι «…τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προγράμματος συνάδουν πλήρως με παρόμοια ομοειδών προγραμμάτων διασκεδαστικού χαρακτήρα…», δεν ακυρώνουν την ευθύνη του οργανισμού ως προς τη συμμόρφωση του με τις πρόνοιες των Νόμων και των Κανονισμών, ούτε και επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την παρούσα υπόθεση ή/ και την απόφαση της Αρχής. 
Ως εκ τούτου, η Αρχή δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς του οργανισμού όπως αυτοί καταγράφονται στις παραγράφους 1 & 2 (βλ. σελ.2-3) της επιστολής του ημερομ.3.8.2015. 
 
Περαιτέρω σε μια μακροσκλέστατη ανακοίνωση, η Αρχή τονίζει ότι εντός οικογενειακής ζώνης ο οργανισμός οφείλει να μεταδίδει προγράμματα κατάλληλα για όλο το κοινό και πώς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ασκούν σημαντική επίδραση στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και ότι η γνωσιολογική, νοητική, ψυχολογική και σωματική τους ανάπτυξη δεν είναι σε επίπεδο που να τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν όσα λαμβάνουν από τα Μέσα. Στην προκείμενη περίπτωση, τονίζει, το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό, δεν ήταν κατάλληλο κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος που ενδεχομένως να παρακολουθούν και ανήλικοι. 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα