Ανεβαίνει στο 4% το εκλογικό όριο

Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.com.cy, με αυτή τη θέση συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Η πρόταση θα πάει στη Βουλή το συντομότερο, ώστε να τεθεί σε ισχύ στις βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2016. Η προκαταρκτική συμφωνία λέει ότι στη Βουλή θα ψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ θα τηρήσει αποχή.
 
Όλες οι διαβουλεύσεις έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, με στόχο να αιφνιδιαστούν τα μικρά κόμματα που επηρεάζονται και να μην έχουν πολλά περιθώρια αντιδράσεων. Τα επηρεαζόμενα κόμματα είναι: ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΕΥΡΩΚΟ και ίσως και η Συμμαχία Πολιτών, αν και οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να λαμβάνει ποσοστό άνω του 4%. Σίγουρα επηρεάζονται ΕΛΑΜ και νεοσύστατη κίνηση «Πνοή Λαού».
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις βουλευτικές εκλογές του 2011 και τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες τότε, με την απλή αναλογική -η οποία ισχύει σήμερα- όποιο κόμμα εξασφάλιζε 7200 ψήφους παγκύπρια εξασφάλιζε και έδρα στη Βουλή. Αν υιοθετηθεί το μέτρο του 4% και με βάση τα νούμερα του 2011, αυτό σημαίνει ότι η είσοδος στη Βουλή θα κλειδώνει στους 16 000 σταυρούς παγκύπρια.
 
 

Δειτε Επισης

Ενημέρωση από Υπουργείο Άμυνας για χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE της ΕΕ
Δημοσκόπηση δείχνει νίκη Ερχιουρμάν στις «προεδρικές»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βιβλίο για το Ντενκτάς-Ζητά τιμωρία του συγγραφέα ο Τατάρ
Με αναφορές για «μητέρα πατρίδα» των Τουρκοκυπρίων οι δηλώσεις Ερντογάν μετά το Υπουργικό στην Τουρκία
Το ΔΚ αποφάσισε ομόφωνα στήριξη Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
Στην Κύπρο το αμερικανικό καταδρομικό USS Arleigh Burke
Ισχυρό αποτύπωμα Χατζηπαντέλα στην Ευρώπη με 21 φακέλους-Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου
Πώς απαντά στα περί παραίτησης υπουργών η Κυβέρνηση-«Εκ του αποτελέσματος κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος»
Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα ΠτΔ-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έπρεπε ήδη να αποδοθούν»
Η οργή κατά της Κυβέρνησης, το άτσαλο spin της αδυναμίας και η ανάγκη για ανασχηματισμό