Κουγιάλης: Μετά το παφίτικο λουκάνικο ακολουθούν χαλούμι, γλυκό τριαντάφυλλο και κολοκάσι
18:45 - 20 Οκτωβρίου 2015
Πολύ σημαντική για την κυπριακή γαστρονομία και την ενίσχυση του τουρισμού χαρακτηρίζει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης την κατοχύρωση του παφίτικου λουκάνικου ως προϊόντος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Εκτιμά ότι το δρόμο της κατοχύρωσης θα ακολουθήσουν και μια σειρά από άλλα κυπριακά προϊόντα εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), με την περίοδο των ενστάσεων να λήγει στις 28 Οκτωβρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός εξέφρασε τη χαρά του «γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Υπουργείου Γεωργίας για την εγγραφή αριθμού αγροτοδιατροφικών προϊόντων ως προϊόντα είτε ΠΟΠ, είτε ΠΓΕ ξεκίνησε να υλοποιείται».
Είπε ότι το παφίτικο λουκάνικο είναι το πρώτο προϊόν που εγγράφεται και ακολουθούν το χαλούμι, το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι Σωτήρας. «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι μήνες κατοχύρωσης αγροτικών προϊόντων για την Κύπρο», είπε ο Υπουργός, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.
Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα αυτά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην κυπριακή γαστρονομία και ένα ακόμη όπλο για τον τουρισμό της Κύπρου.
«Η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στη γαστρονομία, γι` αυτό και εμείς δεν θα σταματήσουμε εδώ, αλλά θα επιχειρήσουμε να εγγράψουμε και άλλα προϊόντα, όπως τα λουκάνικα της Πιτσιλιάς, λούντζα, ποσυρτή και κάποια άλλα σημαντικά προϊόντα, χαρακτηριστικά της κυπριακής γαστρονομίας» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, ο φάκελος για το παφίτικο λουκάνικο δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 6 Ιουνίου, δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση και ακολούθησε η κατοχύρωση του.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για το χαλούμι, είπε ότι ο φάκελος δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου και το παράθυρο των ενστάσεων εκπνέει στις 28 Οκτωβρίου.
«Θα περιμένουν να δούμε αν θα υποβληθούν ενστάσεις για το χαλούμι, αλλά και αν γίνει αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και θα πετύχουμε και εκεί κατοχύρωση σύντομα», είπε.
Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ των δύο ενδείξεων, είπε ότι πρόκειται για διαδικασίες εγγραφής και κατοχύρωσης γεωγραφικών ενδείξεων, με τη διαφορά να έγκειται στην προέλευση της πρώτης ύλης.
Στη περίπτωση της ΠΟΠ, οι πρώτες ύλες προέρχονται από την γεωγραφική περιοχή του προϊόντος, που για το χαλούμι είναι ολόκληρη η Κύπρος.
Αναφορικά με την ΠΓΕ του παφίτικου λουκάνικου, είπε ότι οι πρώτες ύλες μπορούν να προέρχονται και από άλλες περιοχές, αλλά το προϊόν πρέπει να παρασκευάζεται στη γεωγραφική περιοχή που έχει καθοριστεί και είναι η Επαρχία Πάφου.
KYΠΕ