Να μπουν ή να μη μπουν πρόσφυγες στη Βρετανία

Η Βρετανία είναι διχασμένη.  Πρέπει να γίνουν δεκτοί στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία ή όχι. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία: 

Το 47% των 1.002 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να χορηγήσει άδεια έλευσης σε λιγότερους πρόσφυγες. Το ποσοστό αυξάνεται στο 57% όταν το ερώτημα αφορά τους αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, το 61% των Βρετανών πιστεύουν πως οι διαθέσιμοι πόροι και υποδομές δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση από την έλευση περισσότερων προσφύγων.

Το 49% εκτιμά ότι η μετανάστευση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες της χώρας, έναντι ποσοστού 18% που διαπιστώνει θετικές συνέπειες, ενώ το 52% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός για τη βρετανική οικονομία συνολικά. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 63% σε ό,τι αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στη βρετανική κουλτούρα.

Εξάλλου, το 64% διαφωνεί με τη δήλωση ότι η Βρετανία θα έπρεπε να ντρέπεται επειδή δέχεται λιγότερους πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο σχολιάζει ότι το θέμα των προσφύγων έχει διαιρέσει βαθιά τη βρετανική κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται και στον δημόσιο και πολιτικό διάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα δεχθεί επί βρετανικού εδάφους 20.000 Σύρους πρόσφυγες έως το 2020. Θα πρόκειται για πρόσφυγες που προέρχονται αποκλειστικά από καταυλισμούς στα σύνορα της Συρίας και όχι για ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μέχρι στιγμής 217 πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το βρετανικό Σχέδιο Μετεγκατάστασης Ευάλωτων Σύρων Υπηκόων. Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα φτάσουν στη Βρετανία οι επόμενοι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά τη χώρα εξετάζουν το κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν στέγη.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια εξασφάλισης σπιτιών παίζουν τοπικές ομάδες πολιτών που λένε ότι θέλουν να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στις κοινότητές τους.

Ο πολυπληθέστερος δήμος του Λονδίνου, το Μπάρνετ στα βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχθεί 50 πρόσφυγες.

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα