Στο pause η επένδυση μαμούθ στη Γεροσκήπου

Αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και καθυστερήσεις που προκαλούν ερωτηματικά φαίνεται πως φρενάρουν την πολυσυζητημένη και αμφισβητούμενη επένδυση ύψους 7,5 δις ευρώ στη Γεροσκήπου, την οποία είχε προαναγγείλει από την περασμένη χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Παρόλο που η Αρχιεπισκοπή επιθυμεί όπως το έργο προχωρήσει ταχύτατα, με στόχο την ανάπτυξη της Πάφου, το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα να ανακοινώσει τον επιτυχόντα προσφοροδότη του διαγωνισμού για το εν λόγω έργο, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σε ενδιαφερόμενους.

Αν και ο επιτυχών προσφοροδότης θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου –όπως ήταν το χρονοδιάγραμμα- ένα μήνα μετά ουδείς εξ όσων ρωτήσαμε, φαίνεται να γνωρίζει το πότε θα γίνει η κατακύρωση. Παρόλο που θέσαμε το θέμα της επένδυσης σε διάφορους αρμόδιους φορείς, όλοι είχαν μια αρνητική διάθεση να μιλήσουν, αρκούμενοι στο να αναφέρουν απλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών, διαδικασία η οποία είναι πολύπλοκη και γι αυτό χρειάζεται προσοχή. Τις προσφορές εξετάζει συγκεκριμένη επιτροπή, με πρόεδρο το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών και απαρτίζεται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους των τμημάτων Πολεοδομίας και Οικήσεως και Δημοσίων Έργων.

Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω επένδυση, η οποία περιλαμβάνει αριθμό ξενοδοχείων, μαρίνα σκαφών καθώς επίσης και τεχνητό νησί με πολυκατοικίες και επαύλεις, έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές. Η μία από τον Ούγγρο υποψήφιο συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, Σάντορ Κενγιέρες, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στην Πόλη Χρυσοχούς με ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, η δεύτερη από την εταιρεία «Αδελφοί Κωνσταντίνου» και η τρίτη επίσης από τους «Αδελφούς Κωνσταντίνου» σε συνεργασία με άλλο οίκο.

 

 

Ναυάγιο φοβάται ο Αρχιεπίσκοπος

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στον reporter.com.cy ότι ο Ούγγρος επιχειρηματίας έχει δώσει προειδοποίηση στις κυπριακές αρχές ότι εάν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου δεν δοθεί απάντηση για τον επιτυχόντα προσφοροδότη, θα αποσύρει την πρότασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι οι εξελίξεις καθώς επίσης και η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς κυβέρνησης, έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον Αρχιεπίσκοπο.

Πηγή που πρόσκειται στην Αρχιεπισκοπή μας ανέφερε ότι ο Μακαριότατος ανησυχεί ότι η πολυαναμενόμενη επένδυση θα οδηγηθεί σε ναυάγιο και δεν κρύβει την ενόχλησή του από συγκεκριμένες κινήσεις του δεύτερου προσφοροδότη, δηλαδή των «Αδελφών Κωνσταντίνου».
 

 

Ξενοδοχειακή ανάπτυξη θέλουν οι Κωνσταντίνου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι «Αδελφοί Κωνσταντίνου», διεκδικούν μεν την προσφορά, ωστόσο κάνουν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνητό νησί στη θάλασσα, προτάσσοντας περιβαλλοντικά επιχειρήματα. Πληροφορίες θέλουν τους «Αδελφούς Κωνσταντίνου» να προσανατολίζονται περισσότερο σε μια ανάπτυξη χαμηλότερου κόστους, που σχετίζεται με τον τομέα στον οποίο ήδη δραστηριοποιούνται, που είναι η κατασκευή ξενοδοχείων, επαύλεων και άλλων συναφών αναπτύξεων.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή που εξετάζει τις προσφορές διενεργεί ελέγχους για την οικονομική ευρωστία των προσφοροδοτών, συμπεριλαμβανομένου και του Ούγγρου ενδιαφερόμενου, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα οικονομικής φύσεως στο μέλλον. Θέλουν να είναι διασφαλίσουν ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν τα χρήματα που δηλώθηκαν ως διαθέσιμα από τον κάθε προσφοροδότη.
 

Οι παράπλευρες απώλειες

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται, την ίδια ώρα, ο δήμος Γεροσκήπου, ο οποίος αναμένει μια απάντηση για το κατά πόσο το έργο θα γίνει, προκειμένου να γνωρίζει εάν πρέπει να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή κυματοθραυστών και άλλων σημαντικών έργων.

«Εάν λάβουμε κονδύλια και πληρώσουμε και εμείς για κυματοθραύστες και στη συνέχεια κατασκευαστεί τεχνητό νησί στο σημείο, τα χρήματα αυτά και τα δικά μας έργα θα πάνε χαμένα», δήλωσε στον reporter.com.cy ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης εξέφρασε παράλληλα τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι με την όλη αβεβαιότητα και συσκότιση που επικρατεί, ο δήμος θα χάσει την προθεσμία για διεκδίκηση σημαντικών κονδυλίων από την ΕΕ. «Στις 27 του μήνα έχουμε ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών και αναμένουμε να μας  πουν κάτι συγκεκριμένο», σημείωσε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι, με βάση τους σχεδιασμούς, για τη συγκεκριμένη επένδυση θα αξιοποιηθούν 450 περίπου σκάλες κρατικής γης καθώς επίσης παραλιακή γη που γειτονεύει, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Ιδιόκτητη γη στο σημείο διαθέτει και η εταιρεία «Αδελφοί Κωνσταντίνου».
 
 maria.stylianou@imhbusiness.com


 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών