24 ασυνόδευτα παιδιά στη στέγη του «Hope For Children» στη Λευκωσία

Κάπου στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας, ο Οργανισμός Hope For Children έχει ιδρύσει πριν από λίγο καιρό το δικό του Κέντρο Υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών φιλοξενώντας σήμερα 24 ασυνόδευτα παιδιά. Ανάμεσά τους, παιδιά από τη Σομαλία, τη Συρία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν και το Μάλι τα οποία αναζητώντας ασφάλεια από τον πόλεμο και τις διώξεις, βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας, απ’ όπου ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παιδική στέγη «Home for Hope» έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να φιλοξενήσει 24 παιδιά, μόνο αγόρια, από 12 μέχρι 18 χρονών, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 16. Ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με τις αφίξεις ή τις αναχωρήσεις των παιδιών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης της στέγης έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 18 ακόμα ανήλικους. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για την εισδοχή των παιδιών στην στέγη με κριτήριο την καταγωγή ή άλλο χαρακτηριστικό. Εφόσον αναγνωριστεί ένα παιδί ως ασυνόδευτο, βρίσκεται δηλαδή στην Κύπρο χωρίς γονείς ή νόμιμο κηδεμόνα, τότε παραπέμπεται από τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας- η οποία είναι και η νόμιμη κηδεμόνας τους - στην παιδική στέγη για φιλοξενία.
Παρά τις αποχωρήσεις και αφίξεις, και κατ’ αναλογία με προηγούμενα έτη, ο αριθμός των ανηλίκων που ανιχνεύονται στην Κύπρο και παραπέμπονται στην στέγη, παραμένει σταθερός.


Η ζωή τους στην Κύπρο
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στην παιδική στέγη, όπως και κάθε άλλο παιδί στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που διαμένουν στη στέγη φοιτούν σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέραν από το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν τα πρωινά, τις απογευματινές ώρες παρέχονται εντός της στέγης, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών, Μαθηματικών, Η/Υ, τέχνη, θεατρικό εργαστήρι στις οποίες όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν. Επιπρόσθετα, στη στέγη παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματης σύνδεσης (wifi), ενώ παράλληλα υπάρχει κοινός χώρος ψυχαγωγίας στον οποίο υπάρχουν βιβλία (σε διάφορες γλώσσες, λογοτεχνικά και μη), επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, playstation, ηλεκτρονικοί υπολογιστές διαθέσιμοι σε όλους και τηλεόραση με δορυφορικά κανάλια.
Στο παρόν στάδιο, στη στέγη υπάρχουν 11 λειτουργοί από διαφορετικά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά πεδία, νομικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί. Πέραν από τα λειτουργικά καθήκοντα των λειτουργών, αυτοί καλούνται, στο πλαίσιο της επαγγελματική τους ιδιότητας, να προσφέρουν στήριξη στα παιδιά (π.χ. ψυχολογική, νομική και κοινωνική) σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους και ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού.
Η στέγη λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες παρέχουν στον Οργανισμό μηνιαία τροφεία για τη κάλυψη των προσωπικών αναγκών των ανηλίκων.
Το χρονικό διάστημα παραμονής τους


Αν και τα παιδιά βρίσκονται στην Κύπρο ασυνόδευτα, συχνά υπάρχουν συγγενείς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το χρονικό διάστημα παραμονής τους, εξαρτάται από τριτογενείς παράγοντες που εφάπτονται των νομικών και πραγματικών τους περιστάσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για οικογενειακή επανένωση. Σε περίπτωση θετικής απάντησης επί του αιτήματος από τις αρχές της χώρας όπου βρίσκονται οι συγγενείς, τότε πραγματοποιούνται διαδικασίες για την μεταφορά του ανήλικου εκεί.  Πέραν από αυτό, με την ενηλικίωση τους οι ανήλικοι καλούνται να αποχωρήσουν από τη στέγη, αφού πρώτα έχουν γίνει από πλευράς του οργανισμού οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εξεύρεση κατοικίας, εργασίας ή άλλων αναγκών που να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
 
 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα