Ανησυχητική αύξηση των παιδιών με οστεοπενία

Αυξάνεται ανησυχητικά το ποσοστό των παιδιών που έχουν οστεοπενία και θα αποτελέσουν μια γενιά οστεοπορωτικών ασθενών αύριο, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης η οποία γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες, και κυρίως καταγμάτων του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης, του πήχη και του καρπού. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) μέχρι το 2050 αναμένεται παγκόσμια αύξηση των καταγμάτων ισχίου στους άνδρες κατά 310% και στις γυναίκες κατά 240%. Η σιωπηλή αυτή επιδημία που σύμφωνα με στοιχεία του IOF εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα και φαίνεται να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο από άλλες μάστιγες της εποχής μας (όπως ο καρκίνος του μαστού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.ά.), συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ αργά και αφού έχει προκύψει κάποιο κάταγμα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ελλιπής ενημέρωση με συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση φαίνεται ότι πυροδοτούν το πρόβλημα σύμφωνα με έρευνα του IOF σε 11 χώρες που έδειξε γενικευμένη άρνηση της επίγνωσης του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης και περιορισμένη πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία πριν την πρόκληση του πρώτου κατάγματος.

«Δεδομένων των πιο πάνω η ανάγκη εντατικοποίησης όλων των προσπαθειών ενημέρωσης του κοινού στο θέμα της οστεοπόρωσης είναι επιτακτική. Η σωστή ενημέρωση του κοινού συνδέεται με τη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία συμβάλλει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της από τα πρώτα στάδια εκδήλωσής της. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται μόνο οι Υπηρεσίες Υγείας του τόπου αλλά και οι Σύνδεσμοι και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εξειδικεύονται με το θέμα και αποδεικνύουν καθημερινά την έμπρακτη ευαισθησία και αλληλεγγύη τους προς τους πάσχοντες συμπατριώτες μας», καταλήγει.
 

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας