Μήνυμα Κυβέρνησης στην Άγκυρα για το ξεκλείδωμα κεφαλαίων

Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορεία Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική ηγεσία και την Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006 και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, που προκύπτουν μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία. “Εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων,” τόνισε.

Για το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία, ενώ για τα κεφάλαια 23 και 24 είπε ότι υπάρχει και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, “κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο (ανοίγματος) για τα δύο αυτά κεφάλαια”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και κατ` επέκταση και για την Τουρκία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
 
ΚΥΠΕ



  
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση