Μήνυμα Κυβέρνησης στην Άγκυρα για το ξεκλείδωμα κεφαλαίων

Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορεία Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική ηγεσία και την Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006 και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, που προκύπτουν μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία. “Εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων,” τόνισε.

Για το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία, ενώ για τα κεφάλαια 23 και 24 είπε ότι υπάρχει και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, “κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο (ανοίγματος) για τα δύο αυτά κεφάλαια”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και κατ` επέκταση και για την Τουρκία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
 
ΚΥΠΕ



  
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ο Τραμπ κρατά αποστάσεις από το σχέδιο Στάρμερ για την Παλαιστίνη-«Δεν το συζητήσαμε καν»
Ανέπεμψε τους Νόμους για ειδοποίηση γονέων σε απουσίες παιδιών ο Πρόεδρος-«Πρακτικά ανέφικτη η ρύθμιση»
Επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για τις κόντρες η Αστυνομία-Εκατοντάδες καταγγελίες στο δρόμο που έσβησε ο Κυριάκος
Συνελήφθη μητέρα για παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα-Πωλούσε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κόρης της
Στο εδώλιο ο «Άλλος Άνθρωπος» και οι συγγενείς του-Παραπομπή Πολυχρονόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Συνεχίζει τη μάχη για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης η ΑΗΚ-Χωρίς ρεύμα μόνο η Κισόυσα
Αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος εκτός αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός η Βρετανία
Νέα τοποθέτηση από Άλμα στον απόηχο των αντιδράσεων για τη φονική πυρκαγιά
Κατήγγειλε παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές» του 2020 ο Ακιντζί-Αντέδρασε ο Τατάρ