3 χιλιάδες Κύπριοι με ηλιακή εκφύλιση της ωχράς

 Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Κύπριοι πάσχουν από τη συσχετιζόμενη με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.
 
Σε παγκόσμια βάση, ο αριθμός των ασθενών αυτών ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια, αριθμοί οι οποίοι αναμένεται να τριπλασιασθούν τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νεοσυσταθείσα Παγκύπρια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ) η οποία πραγματοποίησε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ΓΓ της Ένωσης Χριστάκης Νικολαϊδης δήλωσε ότι “επειδή η τυφλότητα δεν είναι πάντοτε δυνατόν να προληφθεί, είναι πολύ καθοριστικό να προάγουμε την πρώιμη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού και τη χρηματοδότηση της έρευνας για την αναζήτηση νέων κλινικών δοκιμασιών και θεραπειών”.
 
Η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αμφιβληστροειδούς (Retina International), Κριστίνα Φάσερ παρακίνησε την κυπριακή Κυβέρνηση να παράσχει έγκυρη και πρώιμη διάγνωση των βλαβών που προκαλούνται στον αμφιβληστροειδή, γενετική συμβουλευτική, θεραπείες με ασφαλή αποτελέσματα και πρόσβαση σε οικονομικά ανεκτές μορφές αποκατάστασης.
 
Η ΠΕΑ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με στόχους, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη των πολιτών με εκφυλιστικές, κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου, την πληροφόρηση της κοινωνίας για τις παθήσεις αυτές, την προώθηση της διαθεσιμότητας θεραπειών, τη συνεργασία με παρόμοιους συνδέσμους στην Κύπρο και το εξωτερικό και άλλα.
 
Γα επίτευξη των στόχων της η ΠΕΑ συγκρότησε διάφορες επιτροπές όπως την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, την Ιατροβιολογική Επιτροπή, τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φροντίδων Υγείας και Αποκατάστασης και την Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική Επιτροπή.
 
Η ΠΕΑ ανέλαβε να διεξάγει μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που τυφλώνονται.
 
Η εκστρατεία αυτή βρίσκεται κάτω από το συντονισμό μιας παγκόσμιας εκπαιδευτικής ενημερωτικής δράσης υπό τη διεθνή Ένωση Αμφιβληστροειδούς (Retina International) που αριθμεί 47 χώρες μέλη ή ενδιαφερόμενες να ενταχθούν σε αυτήν.     
ΚΥΠΕ
 
  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας