ΥΠΕΞ: Πολλοί οι Ευρωπαίοι που θέλουν ξεπάγωμα κεφαλαίων για την Τουρκία


Το μήνυμα ότι όσο η Τουρκία δεν πράττει τα αναγκαία για να αρθούν οι λόγοι που ανάγκασαν την Κυπριακή Δημοκρατία να παγώσει τα κεφάλαια 23 και 24 για την ένταξή της στην ΕΕ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το άνοιγμά τους, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μέσω συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ Κασουλίδης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να ανοίξουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Και στην ερώτηση εάν βλέπει και μεταστροφή της θέσης της Γερμανίας με την επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα και πιθανή διασύνδεση της αποπαγοποίησης των κεφαλαίων με αντάλλαγμα ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, απάντησε ότι με αφορμή την αγωνία πολλών χωρών της ΕΕ για το προσφυγικό βλέπει αλλαγή στάσης τους στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, και θεωρεί πως αυτό απορρέει από μια λανθασμένη τους αντίληψη για το πώς μπορεί να επιλυθεί το μεταναστευτικό και τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε αυτό η Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας αναφέρθηκε και στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί προσπάθειας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να αποκτήσουν διαπραγματευτικά οφέλη στο περιουσιακό, όταν αυτό αρχίσει επί της ουσίας να συζητείται, με το σκεπτικό ότι με τον αγωγών μεταφορά νερού στα κατεχόμενα θα αποκτήσουν περισσότερη αξία οι περιουσίες.

Εξάλλου, σε δικές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει με νόημα ότι στην Τουρκία εναπόκειται το να  προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία».

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του κ. Κασουλίδη

Τι έχετε να πείτε Υπουργέ για την επαναφορά του θέματος των «παγοποιημένων» κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τώρα που ζητείται από την Άγκυρα να παίξει ρόλο στο μεταναστευτικό;

-Στην ΕΕ υπάρχουν τα συμφωνημένα διαπραγματευτικά πλαίσια, υπάρχουν οι αποφάσεις των συμβουλίων, και υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχει τίποτε συμβεί μέχρι τη στιγμή αυτή που μιλάμε που να δικαιολογεί αλλαγή θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 κι 24, τα οποία οφείλονται στην μη ανταπόκριση της Άγκυρας στην αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005, και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως εμείς δεν θα δεχτούμε το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων, εκτός εάν οι περιστάσεις αλλάξουν.

Υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι στα πλαίσια πιέσεων που ασκεί τώρα η Τουρκία προκειμένου να πάρει κάτι πίσω από το ρόλο που καλείται να παίξει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος;

- Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι που επιθυμούν να δουν τα κεφάλαια αυτά να ανοίγουν. Το ήθελαν και τον προηγούμενο χρόνο αυτό, και πίεζαν και τότε για το άνοιγμά τους. Εμείς πάντως, ούτε τότε ούτε και τώρα μπορούσαμε να συγκατατεθούμε, και έχουμε κάθε δικαίωμα να παραμείνουμε στις θέσεις μας αφού δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους τα παγώσαμε.

Διαβλέπετε εσείς αλλαγή της στάσης της Γερμανίας στο θέμα αυτό του ξεπαγώματος των κεφαλαίων, τώρα με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Τουρκία;

- Βλέπω αλλαγή σε πολλές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται εξαιτίας του μεταναστευτικού. Πιστεύω ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύεται την δύσκολη θέση των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά πιστεύω ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκτιμούν σωστά το πώς θα λυθεί το πρόβλημα και τι μπορεί ή δεν μπορεί να προσφέρει η Τουρκία σ’ αυτό το θέμα.

Στο θέμα αγωγού νερού Τουρκίας-κατεχόμενων, συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η Τουρκία, κατ’ επέκταση και οι Τ/κ, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και αυτό το θέμα για να αποκομίσουν επιπρόσθετα οφέλη από ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό, ιδίως στο περιουσιακό;

- Αυτό το έργο ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Και η διπλωματική αντίδραση της Λευκωσίας, όχι μόνο από την δική μας κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες, επίσης ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Αν είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την Τουρκία από του να εκτελέσει αυτό το έργο, θα είχαμε και τη δυνατότητα να τους διώξουμε και από την Κύπρο. Όμως από την άλλη, λάβαμε σειρά από μέτρα, και στις δύο τελευταίες εμφανίσεις μου ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξηγήσαμε ποια μέτρα λαμβάνουμε, όχι για να αποτρέψουμε το έργο, διότι δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε, αλλά για να αντισταθμίσουμε τις όποιες επιπτώσεις θα έχει. Κάπου διάβασα πράγματι ότι θα το εκμεταλλευτούν για τα εδαφικό διότι αποκτούν τάχα αξία οι περιουσίες. Μα εμείς τώρα συζητάμε αυτά τα θέματα. Το εδαφικό όπου και νάστε θα συζητηθεί. Πότε θα προλάβουν να αποκτήσουν αξία τα οικόπεδα; Αυτό είναι ένα θέμα μακροπρόθεσμο.

«Καμία δήλωση για τουρκική θέση επί των εγγυήσεων» 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, διευκρινίζει ότι δεν προέβη σε καμία δήλωση που να αποδίδει σε τουρκική πηγή την οποιαδήποτε θέση της Τουρκίας επί του κεφαλαίου των εγγυήσεων.

Με αφορμή δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι «πάντοτε δηλώνω ότι το θέμα αυτό δεν άνοιξε και δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματευτών».

Προσθέτει ότι δεν είχε καμία συνάντηση μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε μέλος της τουρκικής Κυβέρνησης, πέραν των κοινωνικών συναντήσεων στο πλαίσιο συνάξεων διεθνών οργανισμών.
 
ΚΥΠΕ
  
 
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση