Βέτο σε οδικά έργα στα κατεχόμενα ζητούν οι Κυθραιώτες

Έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα Ηνωμένα Έθνη “να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την άμεση ματαίωση των παράνομων δραστηριοτήτων για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή οδικών έργων και ενδεχομένων αναπτύξεων γης από τις κατοχικές δυνάμεις στον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο του Βασιλείου των Χύτρων και των ερειπίων της Επισκοπής Χύτρων” απευθύνουν οι κάτοικοι Κυθρέας.

Σε ψήφισμά τους που υιοθετήθηκε στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Χύτροι – Κυθρέα: Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς”, οι κάτοικοι Κυθρέας αναφέρουν ότι “τέτοιες ενέργειες αποτελούν μιαν ακόμη εγκληματική πράξη καταστροφής της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και της Ευρώπης γενικότερα”.

Προσθέτουν  “ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται μάλιστα κατά τη διάρκεια των διεξαγόμενων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και είναι προς τούτο διπλά καταδικαστέες και θα πρέπει να τερματιστούν αμέσως”.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, “οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις στο Συνέδριο των 11 επιστημόνων-ερευνητών, οι οποίες συνοδεύονταν με προβολή ποικίλων διαφανειών, πλούτισαν τις γνώσεις και κράτησαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των δεκάδων συμμετεχόντων για τα σπάνια ευρήματα της δεντρόεσσας Κυθρέας και την πανάρχαια ιστορία της”.

Στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου άνοιξε με χαιρετισμό του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, “τονίστηκε η σημασία της διαρκούς καλλιέργειας αισθήματος επιστροφής με τη σύζευξη της γνώσης για τα πλούσια αγαθά και τη ποιότητα ζωής που παρείχοντο στην κατεχόμενη γή μας”.

Ο Δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, στο δικό του χαιρετισμό, “εξήρε την ιστορικότητα της Κωμόπολης της Κυθρέας και την προσφορά της μέσα στους αιώνες, περιέγραψε την πίκρα και τον πόνο που νιώθουν οι Κυθρεώτες από την στέρησης της γλυκιάς πατρίδας αλλά έδωσε και τον τόνο της αισιοδοξίας για επιστροφή σ’ έναν τόπο, όπου δεν θα χωρούν στρατός κατοχής και θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ταιριάζει σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ”.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, χαιρετίζοντας το Συνέδριο είπε ότι ο ιστορικός, μυθικός, θρησκευτικός πλούτος της χαρίεσσας Κυθρέας την καθιστά μια λαμπρότατη περιοχή που δεν πρέπει να αφεθεί στη λήθη και στην καταστροφή του κατακτητή.

Στο Συνέδριο παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Οργανώσεων και Κοινοτάρχες, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, πρώην Υπουργοί, δεκάδες Κυθρεώτες και αρκετοί νέες και νέοι.

Το Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση εκατόν χρόνων από τη δημιουργία και λειτουργία του Δήμου Κυθρέας (1915-2015).
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα