ΥΠΟΙΚ: Προχωρεί η αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για το λιμάνι Λάρνακας και την ΑΤΗΚ, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, Χάρχης Γεωργιάδης.
Υπέδειξε παράλληλα πως όλες οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται είτε στο στάδιο της εφαρμογής ή εκκρεμούν για ψήφιση ενώπιον της Βουλής.

Μιλώντας σε Κύπριους και ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Best Invest Cyprus», που πραγματοποιείται στη Λεμεσό,  ο υπουργός επανέλαβε ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος από την ύφεση και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε,  δεν εφησυχάζει αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες της.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διαμηνύοντας πως η Κύπρος θα παραμείνει με ασφάλεια στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, συνέχισε, και η μεταρρύθμιση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βοήθησαν στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης και τόνισε ότι η οικονομία μας αποδείχθηκε ότι είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική.

«Την ίδια όμως ώρα γνωρίζουμε πως μπορούμε ακόμη καλύτερα. Δεν κάνουμε πίσω από τις ελλείψεις και αδυναμίες της οικονομίας μας, αλλά αντίθετα, αναγνωρίζουμε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα αν θέλουμε να επανέλθει πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», συμπλήρωσε.

Σε τελική ανάλυση, πρόσθεσε, αυτό που χρειάζεται να διασφαλιστεί είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, «και αυτό απαιτεί όπως συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική οικονομία, χωρίς τις ανισορροπίες του παρελθόντος».

Ο κρατικός προϋπολογισμός
 
Σε ό,τι αφορά στη σημερινή παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμό του 2016, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είπε πως αυτός δεν περιλαμβάνει νέες φορολογίες, «η αύξηση των οποίων δεν ήταν ποτέ πολιτική που ήμασταν πρόθυμοι να ακολουθήσουμε».

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια νέα φορολογία, αλλά αντίθετα υιοθετήσαμε φορολογικές μειώσεις και φορολογικά κίνητρα», είπε και πρόσθεσε ότι «αντίθετα, μειώσαμε τα δημοσιονομικά έξοδα, παγώσαμε τις προσλήψεις και τις μισθολογικές αυξήσεις».
 
«Δεν εφησυχάζουμε…»

Ο Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει και ότι θα συνεχίσει να προωθεί τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ότι θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό σύστημα κι ένα φιλικό επιχειρηματικό οικονομικό περιβάλλον.

Γ. Βασιλείου: «Σε ρυθμούς ανάπτυξης το τραπεζικό μας σύστημα»

Στο Συνέδριο μίλησε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος επεσήμανε στους συμμετέχοντες τα θετικά στοιχεία που η Κύπρος διαθέτει ως επενδυτικός προορισμός, όπως το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, οι παρεχόμενες υποδομές, αλλά και το σταθερό όπως είπε σύστημα.

«Το να έρθεις στην Κύπρο σημαίνει ότι νιώθεις ασφάλεια και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσεις σε άλλες χώρες,” ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην Κύπρο τα επίπεδα διαφθοράς και γραφειοκρατίας είναι πολύ χαμηλότερα από ότι συναντά κανείς σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς.

Σημείωσε παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα στο νησί, παρά τη δοκιμασία των τελευταίων ετών, βρίσκεται ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης, έτοιμο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε επενδυτή και ότι σημαντικό στοιχείο θεωρεί και το γεγονός ότι το νομικό και δικαστικό σύστημα λειτουργεί ορθά.

«Οι συνθήκες για να γίνει η Κύπρος ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός είναι εδώ», είπε ο Γιώργος Βασιλείου και υπογράμμισε ότι «εδώ, τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν».
 
ΚΥΠΕ
 
 
  

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα