27 εκατομμύρια Αιγύπτιοι στις κάλπες

 Οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο εξ ορισμού προσκείμενο στον πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς.

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων. "Εάν το ήθελαν οι βουλευτές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισορροπία" των εξουσιών, εκτίμησε ο Γιούσρι αλ Αζαμπάουι, ένας ειδικός του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών αλ Αχράμ.

"Αλλά με δεδομένη τη δημοτικότητα του Σίσι, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος θα διατηρήσει τις σημαντικότερες εξουσίες", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο Σίσι ζήτησε χθες να υπάρξει "μεγάλη συμμετοχή" και κάλεσε "όλους τους Αιγύπτιους να πάνε στα εκλογικά τμήματα" και να κάνουν "τη σωστή επιλογή", λέγοντας ότι καλεί κυρίως "τη νεολαία" να πάρει μέρος στη "δημοκρατική γιορτή" αυτή. Παρότι οι διαφημιστικές καταχωρίσεις των υποψηφίων γεμίζουν τους δρόμους, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μια ατμόσφαιρα σχεδόν αδιαφορίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τον χωρίς προηγούμενο αναβρασμό των εκλογών του 2011.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 13 εναπομείνασες επαρχίες, στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες, θα διεξαχθεί την 22η και την 23η Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα συμμετάσχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης που καταστέλλεται βιαίως από το 2013.


Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Κύπρου) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Κύπρου).
 

Δειτε Επισης

Ο Ερντογάν ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
Fitness expert ανέβασε βίντεο-σοκ με προπόνηση παιδιού για να παρακινήσει τους followers
Ο θάνατος Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» για κατάπαυση του πυρός
Νέο βίντεο από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς-Η στιγμή που το τανκ ανοίγει πυρ και τον σκοτώνει
Ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή κατά την Τεχεράνη
Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία
Τραβάει το σκοινί με τους Τούρκους το Ισραήλ-«Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»
Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στη Ρωσία και αναμένονται και άλλοι
Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σινουάρ-«Η ομάδα θα είναι νικηφόρα»