Στην Κων/πολη τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας

 Για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έκανε και πάλι λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας `Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κ. Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της αύριο στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας προέλευσης".

"Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι` αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας", δηλώνει η κ. Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια "ισορροπία συμφερόντων".

"Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα", τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες.

"Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της", προσθέτει. Όπως αναφέρει η κ. Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα.

"Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη", διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ.

"Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο", σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της "ασφαλούς χώρας προέλευσης".

"Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους", καταλήγει.
 

Δειτε Επισης

Δασμούς 20% στην ΕΕ αποφάσισε ο Τραμπ, 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο
Κι όμως, υπάρχει μια βιομηχανία που βλέπει θετικά τους δασμούς Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τα περί αποχώρησης Μασκ από την κυβέρνηση Τραμπ-«Σκουπίδι το δημοσίευμα του Politico»
Συνταξιούχος χάρισε σπίτι αξίας 776.000 ευρώ σε μια σερβιτόρα-Τώρα η οικογένειά του αντιστέκεται
Αντιστροφή μέτρηση για τους δασμούς του Τραμπ-Στο στόχαστρο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον απόηχο του φονικού σεισμού της Μιανμάρ
Η ρώσικη ρουλέτα Πούτιν-Ζελένσκι με Τραμπ και η παρόμοια τακτική που υιοθετούν
Ο Τραμπ ενημέρωσε τον στενό του κύκλο και το υπουργικό ότι ο Μασκ αποχωρεί από την κυβέρνηση
Στο Παρίσι ο Φιντάν-Συζητά ευρωτουρκικά και θέματα ασφάλειας της Ευρώπης
Σάλος στην Τουρκία μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ελέω... Ιμάμογλου-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα η Εισαγγελία