REACTION: 7 στους 10 οδηγούς ήταν κάτω από το όριο αλκοόλης

Εφτά στους δέκα οδηγούς ήταν κάτω από το όριο αλκοόλης, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την μεγαλύτερη προληπτική δράση οδικής ασφάλειας που έλαβε χώρα χθες βράδυ στην Κύπρο, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις, με Συντονιστικό Οργανισμό τον REACTION Youth for the Prevention με συνδιοργανωτές το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομία Κύπρου, το Σύνδεσμο Ζυθοποιών Κύπρου και το Responsible Young Drivers.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του REACTION, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την οδική ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 από τις 22:00 (Σάββατο) μέχρι και τις 06:00 (Κυριακή).

Σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, μια ομάδα από εθελοντές νέους προσέγγιζε τον οδηγό της κάθε παρέας προτρέποντας τον να μην πιει αν θα οδηγήσει. Ο οδηγός ο οποίος ήθελε να συμμετέχει έδινε τη συγκατάθεση του και υποσχόταν ότι δεν θα πιει κατά την διάρκεια της βραδιάς, τότε του τοποθετούσαν ένα βραχιολάκι. Κατά την έξοδο τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως, η ομάδα των εθελοντών πρότεινε στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ από αστυνομικούς με πολιτική περιβολή. Εάν και εφόσον, ο οδηγός της παρέας είχε τηρήσει τη δέσμευση του και δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ θα ανταμειβόταν με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν ο οδηγός αθετούσε την υπόσχεση του και κατανάλωσε αλκοόλ, υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο, γινόταν μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει με την βοήθεια των φίλων του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION Μάριος Σταύρου, στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις συμμετείχαν φέτος δεκάδες άτομα διαφόρων ηλικιών σε Λευκωσία και Λεμεσό.

«Από τους συμμετέχοντες στους φιλικούς έλεγχους αλκοόλης, ένα ποσοστό 77% ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης. Παράλληλα, ένα εκπληκτικό ποσοστό από τους οδηγούς της παρέας κοντά στο 40% τήρησε απόλυτα τη δέσμευση του και δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ. Το ποσοστό των ατόμων που τήρησαν την υπόσχεση τους και δεν κατανάλωσαν αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ήταν στην Λεμεσό 81% και στην Λευκωσία 73%. Παράλληλα, ένα στους 4 στην Λευκωσία είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο ενώ στην Λεμεσό ήταν ένας στους 5. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι ένα ποσοστό 72% νέων κάτω των 25 ετών ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε σύγκριση με την περσινή χρονιά φέτος τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα και αυτό οφείλετε στις γενικότερες προσπάθειες και πρόσθεσε ότι πέρσι το ποσοστό των ατόμων που δεν κατανάλωσαν αλκοόλ ή κατανάλωσαν εντός τους επιτρεπόμενου ορίου ήταν 55,4% ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 77%.

Παράλληλα, ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι χθες βράδυ, μέχρι στιγμής με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Αστυνομία δεν είχαμε καμία σοβαρή ή θανατηφόρα οδική σύγκρουση.

Ο Οργανισμός REACTION εισηγείται τον σχεδιασμό και υλοποίηση Παγκύπριας εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού για τη νομοθεσία αναφορικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, τον σχεδιασμό και υλοποίηση Παγκύπριας εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, την επέκταση του θεσμού «Σαββατοκύριακα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις» στην Κύπρο που εφαρμόζεται από τον Οργανισμό, την καθιέρωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, την εισαγωγή νυχτερινών διαδρομών για τα λεωφορεία στις πόλεις σε συστηματική βάση Παγκύπρια εξειδικευμένη έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους πριν την οδήγηση για την καθιέρωση εθνικής στρατηγικής πρόληψης και την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση όπως έγινε και στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Χωρών.  

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ