Πυρά Αναστασιάδη κατά του γενικού ελεγκτή

Ενοχλημένος για πράξεις και ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ρεπόρτερ». Επανέλαβε ότι από την ημέρα που τον διόρισε έχει καταστήσει σαφές προς όλους, και μάλιστα και σε σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δεν θα ανεχτεί να παρέμβει οποιοσδήποτε στο έργο του, αναφορικά με τον έλεγχο πράξεων ή παραλείψεων γενικότερα του Δημοσίου. «Όμως, δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος, ο οποίος διορίζει έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο, και στο τέλος ο ανεξάρτητος αξιωματούχος να ασκεί εκείνος πολιτική, με βάση τις αποφάσεις ή τον προέλεγχο τάχα που μπορεί ή που θέλει να διενεργεί. Δεν μπορεί να ελέγχονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπόκεινται σε έλεγχο, εάν και εφόσον οι πολιτικές οδήγησαν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή υπάρχει δόλος ή κατάχρηση εξουσίας ή διαπλοκή κ.λπ. Εκεί βεβαίως. Αλλά να καθορίζει ο γενικός ελεγκτής την εκτέλεση του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου που έχει τη λαϊκή εντολή, είναι αδιανόητο», πρόσθεσε. Είναι αδιανόητο, συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο λαός να καλείτο να εκλέξει Πρόεδρο, οι αποφάσεις του οποίου θα εξαρτώνται από την έγκριση ή όχι του γενικού ελεγκτή. «Θα πρέπει ο καθένας να περιοριστεί στον ρόλο που το Σύνταγμα καθορίζει, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις βασικές πρόνοιες του Συντάγματος», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάνει λάθος επιλογές, αναφορικά με τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα.
-Κύριε Πρόεδρε, τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη τον έχετε διορίσετε εσείς, όπως και την κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον γενικό εισαγγελέα και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα. Στην περίπτωση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, υλοποιήσατε την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για παύση του. Κάνετε μια αυτοκριτική για τις επιλογές αυτές;
-Όποιος πολιτικός δεν έχει τη δύναμη της αυτοκριτικής, δεν έχει προοπτική στο πολιτικό γίγνεσθαι. Και δεν έχεις θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι. Συνεπώς, και βεβαίως κάνω αυτοκριτική, και βεβαίως κατά καιρούς διαπιστώνω σφάλματα που διέπραξα και διαπράττω.
-Θα διορίσετε νέο βοηθό γενικό εισαγγελέα;
-Δεν έχω αποφασίσει.
 
 

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA