Ολοταχώς προς νέο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
18:23 - 18 Οκτωβρίου 2015
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στο Αιγυπτιακό ερευνητικό τεμάχιο Shorouk αναζωπύρωσε το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον των εταιρειών για φυσικό αέριο και γενικότερα υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Μιας περιοχής ιδιαιτέρως υψηλού ρίσκου, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα, πολλά σημεία της παραμένουν ανεξερεύνητα, ενώ το βάθος των υδάτων είναι ιδιαιτέρως μεγάλο.
Για την ανακάλυψη αυτή η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ χρησιμοποίησε την εμπειρία της από ανάλογο εντοπισμό και ανάπτυξη του κοιτάσματος Perla της Βενεζουέλας, το οποίο δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο μέσα σε παλαιολιμνοθάλασσα.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΝΙ τόνισε ότι είναι η πρώτη ανακάλυψη που πραγματοποιείται στην Μεσόγειο βάσει του παραπάνω μοντέλου, το οποίο λαμβάνει υπ' όψη παράπλευρη τροφοδοσία -κατά την διάρκεια της εποχής του Μειοκαίνου - ταμιευτήρων υφαλογενών ασβεστολίθων από παρακείμενα μητρικά πετρώματα με βιογενές φυσικό αέριο, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνθήκες εξαιρετικά αλμυρού περιβάλλοντος σε λιμνοθάλασσα. Η αποθηκευτική τους ικανότητα είναι 400 metresplus, όγκος ταμιευτήρα ιδιαίτερα εντυπωσιακός.
Οι υφαλογενείς ασβεστόλιθοι (ανθρακικά πετρώματα) του Zohr αποτελούν εντελώς διαφορετική ανακάλυψη από τους παραδοσιακούς ταμιευτήρες ψαμμιτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα σχετίζονται με όλες τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της ανακάλυψης της «Αφροδίτης» στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Βεβαίως, η αρμόδια εταιρεία ΕΝΙ κάνει λόγο για μια ανακάλυψη της τάξεως των 30 TCF καθαρού αερίου(Lean Gas In Place), αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ανακτήσιμων (recoverable)ποσοτήτων ενδεχομένως να «πέσει» με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κοίτασμα είναι τεράστιο.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε και θα υπάρξει αλλαγή στους υπό εξερεύνηση ταμιευτήρες υδρογονανθράκων, οι οποίοι δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο στους ψαμμίτες, αλλά στρέφονται και στα ανθρακικά πετρώματα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Κυπριακής ΑΟΖ, που μέχρι σήμερα παραμένουν αδιερεύνητα.
Έτσι, τα πετρώματα «δείχνουν το δρόμο» στις εταιρείες εξόρυξης ΦΑ και γενικότερα πετρελαϊκών συστημάτων να ερευνήσουν εάν στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν και άλλα «Ζohr», ήτοι ταμιευτήρες ΦΑ διαφορετικής πετρολογικής σύστασης από την «Αφροδίτη».
Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι μια ανακάλυψη σε μια περιοχή αναβαθμίζει το πετρελαϊκό της δυναμικό, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των εταιρειών που ασχολούνται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η προσέλκυση ερευνητικού ενδιαφέροντος από πετρελαϊκές εταιρείες τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί συνήθως τον κατάλληλο χρόνο για τα κράτη να προβαίνουν σε γύρους αδειοδοτήσεων ερευνητικών τεμαχίων.
Γι'αυτό και το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης αδειοδοτικού γύρου για τα μη αδειοδοτημένα ερευνητικά τεμάχια που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μόνο βέβαιο είναι αυτό δεν θα γίνει χωρίς προγραμματισμό, αλλά θα ληφθούν υπόψιν εσωτερικοί και διεθνείς παράγοντες.
Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και αξιολογεί πολύ σοβαρά, δεδομένα όπως οι αγορές, οι τιμές, οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές σχέσεις, φυσικά τα όσα ζητήσουν οι εταιρείες, καθώς και καθοριστικά για το θέμα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει ''πέσει στο τραπέζι'' και εξετάζεται εντατικά.
Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών εξελίξεων που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον του ΦΑ στην Κύπρο.
maniana.kalogeraki@imhbusiness.com