Έκθεση Μπαν για το Κυπριακό: Εξακολουθεί να βλέπει λύση

Ο στόχος της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος αναμένεται να επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι η πολιτική βούληση των ηγετών και των αντίστοιχων κοινοτήτων τους θα ξεπεράσει τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και ότι υπάρχει συνεχιζόμενη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό αναφέρει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τις 10 πολιτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Το προτεινόμενο ποσό για την Κύπρο στον προϋπολογισμό του 2016 είναι 2.564.600 δολάρια. Το ποσό είναι μικρότερο από πέρυσι, παρότι ο αριθμός των μελών της αποστολής καλών υπηρεσιών δεν αλλάζει, ενώ λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων προτείνεται η μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο, το 2016, της στενής συνεργάτιδας του ειδικού συμβούλου.

Το κεφάλαιο για την Κύπρο καταγράφει συνοπτικά τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες στο διάστημα από το 2008 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση περιγράφει συνοπτικά το έργο που εποπτεύει και καθοδηγεί η αποστολή καλών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων τις επτά τεχνικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν το 2008 συν τις δύο το 2012.

«Η αποστολή καλών υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συνέργεια με την UNFICYP και την υπόλοιπη οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και έτσι να εξασφαλίζεται συνεκτική και αποτελεσματική υποστήριξη στην ειρηνευτική προσπάθεια», αναφέρεται περιγράφοντας τα καθήκοντα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα κι άλλων αξιωματούχων της αποστολής.
Αναφέρει ότι οι ηγέτες συνέχισαν τις πλήρεις διαπραγματεύσεις το Μάιο του 2015, ασπαζόμενοι μια ολοκληρωμένη και δομημένη διαδικασία, έχοντας διαπραγματευτές με πλήρη δικαιοδοσία.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντούνται δύο φορές το μήνα. Κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο -Μάιο 2015, τα Ηνωμένα Έθνη διευκόλυναν οκτώ χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, με στόχο τη διευκόλυνση της επανάληψης της διαδικασίας. Το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου εξακολουθεί να διευκολύνει τις συνεδριάσεις των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εκτός από τις κοινές συνεδριάσεις των διαπραγματευτών, τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να συμμετέχουν σε τακτική εκ του σύνεγγυς διπλωματία με διμερείς συναντήσεις με τις δύο πλευρές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις σε συγκεκριμένα θέματα».
Για το 2016, η έκθεση του ΓΓ αναφέρει ότι το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου δεν προβλέπει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις προτεραιότητες, τις δραστηριότητες και τις λειτουργικές απαιτήσεις.

«Αν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη θα κληθούν να φιλοξενήσουν μια πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των τελικών εκκρεμών ζητημάτων», αναφέρει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, διευκρινίζοντας ότι «το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου θα εμπλακεί, όπως και όταν απαιτηθεί, για την υποστήριξη μιας ευρύτερης αξιολόγησης της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η έκθεση γράφει ότι ο κ. Έιντε εδρεύει στη Γενεύη και ταξιδεύει συχνά στην Κύπρο για συναντήσεις με τις δύο πλευρές και για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη κι αλλού για διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, όπως απαιτείται.

Βάσει των στοιχείων που δίδονται στα μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ, το 2014 έλαβαν χώρα 26 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, το 2015 αναμένεται να φτάσουν στις 38 κι ο στόχος για το 2016 είναι 54.

Για τους διαπραγματευτές, το 2014 έγιναν 87 συναντήσεις, το 2015 αναμένεται να φτάσουν τις 100 κι ο στόχος για το 2016 είναι 146.
Για τις συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, αναφέρει ότι συνεδρίασαν 247 φορές το 214, φέτος αναμένεται να συνεδριάσουν 250 φορές. Ίδιος  παραμένει ο στόχος και για το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση, «ο αριθμός εγγράφων που δείχνει κίνηση προς την κατεύθυνση σύγκλισης μεταξύ των μερών στο πλαίσιο της διαδικασίας των πλήρων διαπραγματεύσεων» έφτασε τα 100. Φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 150, όπως και το 2016.

Το 2014 γράφει ότι εφαρμόστηκαν 38 ΜΟΕ τα οποία καταρτίστηκαν από τις τεχνικές επιτροπές και επικυρώθηκαν από τους ηγέτες, που στοχεύουν στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων σ’ όλη τη νήσο. Τα ΜΟΕ θα ανέλθουν σε 53 το 2015 κι ο στόχος για το 2016 είναι να φτάσουν τα 60.

Παραθέτει επίσης στοιχεία για διάφορες άλλες πιθανές δραστηριότητες το 2016, ενώ προγραμματίζει 4 εκθέσεις, ή (και) ενημερώσεις του Σ.Α.


 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια