Μαυρογιάννης: Δεν είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών το κυπριακό

  Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου στο Κυπριακό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε «ότι είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών», είπε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το κλίμα ευφορίας που δημιουργείται.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν μόνιμες παρεκκλίσεις και τη δημιουργία πρωτογενούς δικαίου που ζητά η τ/κ πλευρά και είπε ότι απόλυτα σαφής επ' αυτού είναι και η θέση του Pieter van Nuffel, του εκπροσώπου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ.

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει καλύτερες εδαφικές αναπροσαρμογές σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, ενώ πρότεινε τη δημιουργία μικρού στρατού.

Μιλώντας σε φόρουμ του Δημοκρατικού Κόμματος για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «ο αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν παρίσταται στις συζητήσεις, είναι απόλυτα σαφής ότι δεν χωρούν μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο».

Ενημερώνοντας τα στελέχη και μέλη του ΔΗΚΟ, στην παρουσία του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «σε όλα τα κεφάλαια έχουν υπάρξει κάποιες εξελίξεις ή κάποιες ενδείξεις προόδου». Συνέχισε, λέγοντας ότι «κανένα από τα κεφάλαια δεν έχει προχωρήσει σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να κλείσει», ενώ σε όλα σχεδόν υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της διακυβέρνησης είπε ότι υπήρχε σημαντική σύγκλιση από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, όμως παραμένουν σημαντικά θέματα ανοιχτά που αφορούν την απαίτηση της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, την οποία, όπως είπε, η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Για εμάς η εκλογή του ανώτατου άρχοντα πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο», με τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού, ανέφερε. «Δεν λέμε αναγκαστικά ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να είναι Ε/κ, λέμε ότι ο Πρόεδρος του τόπου πρέπει να εκλέγεται μέσα από καθολική ψηφοφορία», πρόσθεσε.

Στο περιουσιακό είπε ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος επί της αρχής, καθώς έχει αναγνωριστεί το ατομικό δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχει ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση σε σχέση με τις θεραπείες που θα δοθούν στην περίπτωση που υπάρχουν χρήστες και είπε ότι η απόσταση σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλη.

Για το εδαφικό ανέφερε ότι η συζήτηση υπεισέρχεται στα κριτήρια επίλυσης του θέματος, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, η προσέγγιση της ε/κ πλευράς είναι ότι πρέπει να υπάρξουν εδαφικές αναπροσαρμογές καλύτερες από το σχέδιο Ανάν, τόσο ποιοτικά όσο και στα ποσοστά, ενώ η τ/κ πλευρά επιμένει σε κάτι πολύ λιγότερο.

Η ρύθμιση εδαφικού και περιουσιακού πρέπει να επιτρέπουν επιστροφή 100.000 ή του 60% των εκτοπισμένων Ε/κ κάτω από ε/κ διοίκηση - με δεδομένα του 1974 - και τη δυνατότητα επιστροφής όλων των υπολοίπων, είπε. Συμπλήρωσε ότι η τ/κ θέση υπολείπεται κατά πολύ, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν μπει σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα ποσοστά, ονόματα χωριών ή χάρτες.


 

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο