Εκσυγχρονίζεται η Λιμενική
14:54 - 17 Οκτωβρίου 2015
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραληφθούν τέσσερα νέα ταχύπλοα ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για αγορά άλλων 5 σκαφών κατηγορίας Β. Το μεγάλο απόκτημα όμως της Δύναμης θα είναι ενα πανύσχυρο πλοίο ανοικτής θαλάσσης το οποίο θα εξασφαλίσει την προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΡΕΠΟΡΤΕΡ του Διοικητή της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας Κυριάκου Μαυρή «μέσω της Ε.Ε. και των χρηματοδοτήσεων που προσφέρουν διάφορα προγράμματα, βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη η διαδικασία κατασκευής τεσσάρων σκαφών κατηφορίας Γ (φουσκωτά) τα οποία θα παραληφθούν μέχρι το τέλος του έτους.Υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη πάλι με χρηματοδότηση μια άλλη διαδικασία για αγορά 5 σκαφών κατηγορίας Β, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιού τύπου που διαθέτουμε».
«Τα σκάφη τύπου Β», είπε ο κ. Μαυρής, «είναι μεν δυνατά και αξιόπλοα έχουν όμως δυστυχώς πολύ χαμηλές ταχύτητες. Η τεχνολογία τους όπως ραντάρ και ασυρματοι έχουν μεν αντικατασταθεί με νέα συστήματα όμως η συντήρησή τους είναι πλέον ασυμφωρη λόγω του οτι είναι κατασκευής του 1978. Τα αποκτήσαμε σχεδόν δωρεάν απο την πρώην Ανατολική Γερμανία τον Δεκέμβρη του 1992, τα συντηρούμε, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση όμως δεν πάυουν να είναι παλιά με προβλήματα και πρέπει να αντικατασταθούν».
Ο Διευθυντή επιχειρήσεων της FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ο οποίος τυγχάνει να είναι Έλληνας, εισηγήθηκε όπως η Λιμενική αστυνομία συμμετάσχει στην επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε νησιά του Αιγαίου και αφορά την διάσωση των προσφυγων που καθημερινά διακινούνται στην Μεσόγειο με την υπόσχεση οτι για την έμπρακτη αυτή προσφορά βοήθειας απο μέρους μας θα γίνει εισήγηση να περιληφθεί η χώρα μας στον κατάλογο των χωρών που θα πάρουν χρηματοδότηση για την αγορά ενος σκάφους OPV (Open sea patrol vessel).Το σκάφος αυτό έχει πολύ μεγάλες επιχειρησιακές δυνατοτήτες και θα βοηθείση στην επιτήρηση κυρίως της ΑΟΖ μας.
Η Λιμενική και Ναυτική αστυνομία μετά απο την εξέλιξη αυτή και δραττόμενη της ευκαιρίας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την Ελλάδα, έστειλε ενα σκάφος το οποίο θα παραμείνει και θα επιχειρέι για ενα περίπου μήνα μεταξή Κω-Χίου και Μυτηλίνης προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.