Η άνοιξη ξεκινά όλο και νωρίτερα

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον προβλέπει ότι η πρώιμη εμφάνιση της άνοιξης θα έχει μόνιμο χαρακτήρα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και σε πολλαπλά επίπεδα τους κύκλους ζωής της χλωρίδας και της πανίδας.

Η εαρινή ανάπτυξη των φυτών έχει μετακινηθεί προς τις αρχές του έτους κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η διαφορά στην εναλλαγή των εποχών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή, προκαλώντας αναντιστοιχίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των φυτών σε σχέση με τις ανάγκες των ζώων.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη φαινολογία των φυτών κυρίως σε ορεινές περιοχές και το βορρά. Λιγότερο σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στις νότιες περιοχές, όπου η άνοιξη εμφανίζεται ήδη νωρίτερα.

«Συνολικά, προβλέπουμε ότι η άνοιξη θα μετατοπιστεί κατά περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα εντός του έτους στις ηπειρωτικές περιοχές έως το 2100, με κάποιες σημαντικές περιφερειακές αποκλίσεις», δήλωσε ο ερευνητής Άντριου Όλσταντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λεγόμενη «ψευδή άνοιξη», δηλαδή την επιστροφή σε ψυχρές θερμοκρασίες μετά την έναρξη της εαρινής ανάπτυξης των φυτών. Οι ψυχρές θερμοκρασίες βλάπτουν τα φυτά, μειώνοντας την παραγωγικότητα και αλλάζοντας τον κύκλο ζωής, γεγονός που σημαίνει λιγότερη διαθέσιμη τροφή για τα ζώα.

«Αν ανθίζουν νωρίς τα λουλούδια, τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που σημαίνει λιγότεροι καρποί και σπόροι αργότερα μέσα στο έτος», εξήγησε ο Όλσταντ. Η ψευδής άνοιξη πλήττει τη φυτική παραγωγή, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στη γεωργική παραγωγή, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα τις επιπτώσεις της πρώιμης εναλλαγής εποχών στους πληθυσμούς των πτηνών στα καταφύγια άγριας ζωής.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Εν ψυχρώ δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στην Ιταλία-Δράστης 27χρονος συμφοιτητής της
ΒΙΝΤΕΟ: Τεράστια πυρκαγιά έπειτα από έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου στη Μαλαισία
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Ναγκόγια, επτά οι τραυματίες
Δασμό 20% στις εισαγωγές προτείνουν συνεργάτες του Τραμπ-Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός για ηφαίστειο στην Ισλανδία-Ρέει μάγμα, πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη
Η Ευρώπη σε νέα εποχή-Γαλλία και Γερμανία πρωταγωνιστούν στον στρατιωτικό επανεξοπλισμό