Συγκλονιστικές μαρτυρίες ζωής υπέρ της δωρεάς οργάνων (ΒΙΝΤΕΟ)

  Συγκλονιστικές εμπειρίες ζωής, ακούστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων. Άνθρωποι που βίωσαν την εμπειρία του δότη ή λήπτη οργάνων μοιράστηκαν με το κοινό τη δική τους προσωπική ιστορία, συγκινώντας όλους τους παρευρεθέντες.
 
Τέσσερις άνθρωποι, οι καλύτεροι ίσως κοινωνοί της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων, γεμάτοι ευγνωμοσύνη, βγήκαν στο βήμα και μέσα από μια κατάθεση ψυχής εξήραν την αξία του να γίνεται κανείς δωρητής οργάνων, δίνοντας ζωή και ελπίδα σε άλλους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους.
 
Στο βίντεο που ακολουθεί, παρακολουθήστε αποσπάσματα από τις μαρτυρίες τους.
 

 
Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.   Σε ζώντες δότες, η Κύπρος είναι τρίτη χώρα με 28 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014 υπήρξαν πέντε μεταθανάτιοι δότες που είχαν ως αποτέλεσμα εννέα μεταμοσχεύσεις και 22 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες».
Σύμφωνα με τον Υπουργό υγείας Γιώργο Παμπορίδη, στην Κύπρο, σήμερα, 58 άτομα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού και παρόλο που δεν υπάρχει λίστα ασθενών για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, καρδιάς και συκωτιού λόγω του μικρού αριθμού των περιστατικών, κατά μέσο όρο παρουσιάζονται περίπου δέκα περιστατικά τον χρόνο.
 Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. 
Τόνισε επίσης,  ότι το Υπουργείο Υγείας έχει περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2016 ποσό ύψους 50 χιλιάδων Ευρώ, με σκοπό αυτό να δοθεί προς ενίσχυση της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν. «
 
 
 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα