Στρώνουν χαλί στα πόδια της Τουρκίας με φόντο ένταξη στην ΕΕ

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ (3.41 δις δολάρια) και διαδικασίες για την  απελεύθερωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες  προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, με αντάλλαγμα να σταματήσει την ανεξέλεγκτη εκροή προσφύγων στην Γηραιά Ήπειρο.  
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο σχετικό σχέδιο δράσης με τον Τούρκο Πρόεδρο, ούτως ώστε να υπάρξει συνεργασία για την βελτίωση της ζωής δύο εκατομμυρίων προσφύγων, ενίσχυση της σταθερότητάς τους και κυρίως ανάσχεση της ακατάσχετης και χωρίς κανέναν έλεγχο διακίνησής τους στην Μεσόγειο.  
 
Συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσει αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων, ούτως ώστε να σταματήσουν τα ατέλειωτα κύματα από την Ευρώπη προς την ΕΕ. 
 
"Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες", διευκρίνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.
 



Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει "ξεκάθαρη σύνδεση" μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. Τέλος, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

 

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε λογικό το ποσόν των 3 δις ως χρηματοδότηση για την Τουρκία, η οποία αποτελεί το κύριο σημείο εξόδου για Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και εκατομμύρια άλλους πρόσφυγες.  
 
Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο φέτος.  
 
 
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η συμφωνία αποτελεί σαφές και σημαντικό βήμα προς στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς η γειτονική χώρα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και χρειάζεται άμεσα μια θετική έκβαση, είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο για να αντιστρέψει το κλίμα. 
 
maniana.kalogeraki@imhbusiness.com 

Δειτε Επισης

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Φυλάκιση έξι μηνών σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της Τυνησίας στην τηλεόραση
Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκινά απολύσεις περισσότερων από 1.350 εργαζομένων
Το PKK ζητά την αποφυλάκιση του Οτσαλάν και εγγυήσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία
Ξεκινά η δίκη του οδοντιάτρου που δηλητηρίασε τη σύζυγό του-Έψαχνε «πώς φτιάχνεις δηλητήριο» στο διαδίκτυο
Διεθνής επιχείρηση κατά της σωματεμπορίας-Μικρά παιδιά μεταξύ των 1194 θυμάτων
Ζωντανή τουρίστρια που αγνοείτο επί 12 ημέρες σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αυστραλία-«Τα κατάφερε υπό αδιανόητες συνθήκες»
Τραγικό παιγνίδι για δεκαεπτάχρονο στην Ιταλία-Καταπλακώθηκε από το τούνελ που έσκαψε στην άμμο