Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Δεν υπήρξε περιστατικό απόψυξης κατεψυγμένου κρέατος
11:53 - 15 Οκτωβρίου 2015
Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό απόψυξης κατεψυγμένου κρέατος και διάθεσης του στην αγορά ως νωπού, διαβεβαιώνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που σημειώνουν ότι στη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο έγινε κατάσχεση και καταστροφή 108 κιλών χοιρινών λαιμών προέλευσης Ολλανδίας, λόγω του ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσής τους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διενήργησαν εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους σε τριάντα οκτώ εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, τριάντα έξι κρεοπωλεία, μία ψυκτική αποθήκη και ένα εργαστήριο κοπής ερυθρού κρέατος, τα οποία πιθανόν να διαθέτουν στην αγορά κατεψυγμένα χοιρινά κρέατα προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν αιφνιδιαστικοί, απροειδοποίητοι και στοχευμένοι, και έγιναν σε μέρες και ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο διατίθεται στην αγορά κατεψυγμένο χοιρινό κρέας το οποίο αποψύχεται και πωλείται ως νωπό χοιρινό κρέας προέλευσης ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα έγινε έλεγχος των εμπορικών έγγραφων, της επεξεργασίας των κατεψυγμένων κρεάτων, της αντιστοιχίας εισερχομένων και εξερχομένων κατεψυγμένων κρεάτων, των ψυγείων για να διαπιστωθεί εάν αποψύχονταν κατεψυγμένα κρέατα και της επισήμανσης.
Οι έλεγχοι, αναφέρεται, κάλυψαν τα σημεία παραλαβής και επεξεργασίας του κρέατος μέχρι τα κρεοπωλεία που είναι τα σημεία λιανικής πώλησης.
"Κατόπιν αξιολόγησης των ευρημάτων των ελέγχων διαφάνηκε πως, με βάση τη σχετική τεκμηρίωση που είχαν στη διάθεση τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό απόψυξης κατεψυγμένου κρέατος και διάθεση του στην αγορά ως νωπού", αναφέρεται.
"Έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των κατεψυγμένων χοιρινών προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου διατίθενται στην αλλαντοβιομηχανία, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μια πολύ μικρή ποσότητα διατίθεται σε κρεοπωλεία τα οποία το διαθέτουν ως κατεψυγμένο στους καταναλωτές", τονίζεται.
Όπως αναφέρεται, οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, μεταφοράς και διάθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης με αιφνιδιαστικό, αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, γνώμονας του οποίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας σε όλη τη τροφική αλυσίδα (από τη φάρμα μέχρι και το τραπέζι του καταναλωτή).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διενήργησαν εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους σε τριάντα οκτώ εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, τριάντα έξι κρεοπωλεία, μία ψυκτική αποθήκη και ένα εργαστήριο κοπής ερυθρού κρέατος, τα οποία πιθανόν να διαθέτουν στην αγορά κατεψυγμένα χοιρινά κρέατα προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν αιφνιδιαστικοί, απροειδοποίητοι και στοχευμένοι, και έγιναν σε μέρες και ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο διατίθεται στην αγορά κατεψυγμένο χοιρινό κρέας το οποίο αποψύχεται και πωλείται ως νωπό χοιρινό κρέας προέλευσης ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα έγινε έλεγχος των εμπορικών έγγραφων, της επεξεργασίας των κατεψυγμένων κρεάτων, της αντιστοιχίας εισερχομένων και εξερχομένων κατεψυγμένων κρεάτων, των ψυγείων για να διαπιστωθεί εάν αποψύχονταν κατεψυγμένα κρέατα και της επισήμανσης.
Οι έλεγχοι, αναφέρεται, κάλυψαν τα σημεία παραλαβής και επεξεργασίας του κρέατος μέχρι τα κρεοπωλεία που είναι τα σημεία λιανικής πώλησης.
"Κατόπιν αξιολόγησης των ευρημάτων των ελέγχων διαφάνηκε πως, με βάση τη σχετική τεκμηρίωση που είχαν στη διάθεση τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό απόψυξης κατεψυγμένου κρέατος και διάθεση του στην αγορά ως νωπού", αναφέρεται.
"Έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των κατεψυγμένων χοιρινών προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου διατίθενται στην αλλαντοβιομηχανία, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μια πολύ μικρή ποσότητα διατίθεται σε κρεοπωλεία τα οποία το διαθέτουν ως κατεψυγμένο στους καταναλωτές", τονίζεται.
Όπως αναφέρεται, οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, μεταφοράς και διάθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης με αιφνιδιαστικό, αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, γνώμονας του οποίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας σε όλη τη τροφική αλυσίδα (από τη φάρμα μέχρι και το τραπέζι του καταναλωτή).