Στα μαχαίρια Δήμος Παραλιμνίου και Green Dot

 Για «εκβιασμό» και «απειλές» εκ μέρους της Green Dot Cyprus κάνει λόγο ο Δήμος Παραλιμνίου, που υποστηρίζει ότι η εταιρεία διέκοψε μονομερώς το πρόγραμμα περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους της περιοχής «στο βωμό του οικονομικού οφέλους». «Κανένας εκβιασμός», αναφέρει από την πλευρά της η Green Dot, που λέει ότι παραμένει απλήρωτη εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Δήμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου «διαπιστώθηκε ότι η Green Dot περισυνέλεγε λιγότερο από 25% των ανακυκλώσιμων υλικών, αντί πέραν του 50% όπως είναι η υποχρέωσή της».

Στην αντίδραση του Δήμου, προστίθεται, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να περισυλλέγουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και ότι αυτό είναι ασύμφορο για τις τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου.

Ο Δήμος ζήτησε επιτακτικά ότι θα έπρεπε να συλλέγουν μεγαλύτερες ποσότητες και η απάντηση ήταν «η απειλή ότι θα διέκοπταν οποιαδήποτε συνεργασία μαζί μας» συμπληρώνεται, ενώ αναφέρεται ότι «μπορούσαν κάλλιστα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για επίλυση των οικονομικών διαφορών».

Εντούτοις, συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου, «μας εκβίαζαν ότι εάν δεν συμμορφωνόμασταν με τις υποδείξεις τους, θα απέσυραν όλους τους κάδους στους οποίους συγκεντρώνονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά».

«Ο Δήμος Παραλιμνίου ούτε εκβιάζεται ούτε και επιτρέπει τη θυματοποίηση των δημοτών του» προστίθεται.

Απευθύνει τέλος μια σειρά από ερωτήματα προς την Green Dot, όπως αν θεωρεί τους χρήστες των τουριστικών περιοχών της επαρχίας Αμμοχώστου ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, γιατί ο δημότης πρέπει να διπλοπληρώνει την ανάκτηση των συσκευασιών και κατά πόσο τελικά η Green Dot είναι κερδοσκοπικός οργανισμός σε καθεστώς μονοπωλίου.

Ζητά τέλος από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Γεωργίας να παρέμβουν, ενώ λέει ότι ο Δήμος Παραλιμνίου θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης στις 20 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κυριάκος Παρπούνας αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετώπισε η συνεργασία με το Δήμο και είπε ότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του και η εταιρεία παραμένει απλήρωτη.

Με αίσθημα υπευθυνότητας, συνέχισε, η Green Dot προσπάθησε να αναζητήσει τρόπους συνεννόησης, κάτι που όμως δεν μπόρεσε να γίνει.

«Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός, είχαν προειδοποιηθεί ότι θα κατέληγε στη διακοπή της συνεργασίας» είπε ο κ. Παρπούνας.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απόφαση που ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο Δήμος ήταν προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο, κάτι που φαίνεται και από την ανακοίνωση για λειτουργία προγράμματος ανακύκλωσης στις 20 του τρέχοντος μηνός.

Ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot λέει ότι τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία είχε αφαιρέσει τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού από την περιοχή, ενώ στις επαφές που ακολούθησαν, ο Δήμος δεσμεύτηκε να καταβάλει την πληρωμή.

Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να επιστρέψει τους κάδους, όμως από την πλευρά του Δήμου δεν υπήρξε ανταπόκριση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παρπούνα, «η γενική γραμμή [του Δήμου] είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε».

Ο κ. Παρπούνας κατέληξε ότι η υπόθεση είναι ήδη σε γνώση του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργού Γεωργίας και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, που παρενέβησαν «αλλά δυστυχώς υπάρχει άτεγκτη στάση».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου