«Όχι» σε Τουρκία από Ιωάννη Κασουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 της Τουρκίας ενόσω η χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στη μεταναστευτική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη όπως η ΕΕ συνεργαστεί με την Τουρκία για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και που επηρεάζουν την Ευρώπη.  

Δεν πρόκειται, όμως, η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24, ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως αντιδήλωση της 21 της Σεπτεμβρίου 2005, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, ως απάντηση σε όσους θεωρούν το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων ως μέσο εξευμενισμού της Τουρκίας για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό.


Ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Θέματα συζήτησης ήταν η κρίση στη Συρία, η εξωτερική πτυχή της μεταναστευτικής κρίσης, η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού μετά το 2020.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος εφόσον, από την έναρξη των εχθροπραξιών το 2011, υπολογίζεται ότι 250,000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια. Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι χιλιάδες των ατόμων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης πολιτικού διαλόγου στη χώρα, με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Στόχος μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία, καθώς και η διατήρηση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε τις προσπάθειες της Υπάτης Εκπροσώπου κας Federica Mogherini, για ενίσχυση του διαλόγου με περιφερειακούς δρώντες, γεγονός που θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Staffan De Mistrura, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, πρέπει να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.



Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια