Αδελφός του βομβιστή της 20ης Ιουλίου ο καμικάζι αυτοκτονίας της Άγκυρας;

Ένας άντρας και μια γυναίκα αποτέλεσαν το δίδυμο των δραστών που αιματοκύλισαν την Τουρκία και την Άγκυρα σκοτώνοντας 98 ανθρώπους - 128 σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Πρόκειται για άνδρα 20 έως 25 ετών, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καμικάζι που αιματοκύλισε στις 20 Ιουλίου το Σουρούτς και μια γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Την Κυριακή η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 14 υπόπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο δεν κατέστη σαφές εάν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με το μακελειό.

Σύμφωνα με το κανάλι NTV, οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των βομβιστών πριν από το μακελειό, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους πλησιάσουν, με αποτέλεσμα οι δράστες, πιθανότατα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, να επιτύχουν τον στόχο τους, που ήταν η τρομοκρατία και ο κοινωνικός διχασμός. Οι αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση είναι «αντίγραφο» της επίθεσης αυτοκτονίας που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το σίγουρο είναι ότι οι βόμβες στην προσυγκέντρωση του Σαββάτου για το Κουρδικό ανοίγουν κεφάλαιο αβεβαιότητας στην Τουρκία. Το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό και το ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί η χώρα προς τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου -οι οποίες θα λάβουν χώρα κανονικά. Τα συναισθήματα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη γείτονα χώρα είναι αυτά της οργής και της αγανάκτησης, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να απαιτεί κατόπιν συνάντησής του με τον Αχμέντ Νταβούτογλου την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πολιτική στήριξης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης «έφερε την τρομοκρατία» στη χώρα. Πάντως ο χώρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή με πρωτοβουλία του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψε σχετική πρόταση για συνομιλίες ενώ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, δεν έλαβε καν πρόσκληση, γεγονός το οποίο ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε.

Οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν και το βαθύ κράτος, μιλώντας για συνωμοσία των μυστικών υπηρεσιών και υποδαύλιση της βίας προς άγραν ψήφων για το AKP. Επικριτές του Τούρκου προέδρου τον εγκαλούν εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί τις επιδρομές κατά του PKK για την προσέλκυση των ψήφων εθνικιστών· ανησυχία τους, ότι η στρατιωτική εκτρατεία εντός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μεμονωμένες επιθέσεις Κούρδων, πείθοντας τους Κούρδους να επιλέξουν ασφάλεια αντί ειρήνης.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μάχεται τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους της Τουρκίας, θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια κατάσταση καθώς μία συνεχής στρατιωτική επίθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα μείωνε την πίεση κατά της οργάνωσης στη Συρία.

Σύγχυση με τον αριθμό των θυμάτων

Μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, 95 άνθρωποι -και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128.

Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.

Το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ» σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι.

Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το μεσημέρι της Κυριακής το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά ή φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα και το πλήθος επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την τραγωδία στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε» και «Κυβέρνηση παραιτήσου».

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές