«Με το διπλοκάμπινο και τα παιδιά που ήρθαν σώσαμε πολλά σπίτια»-Στο Σούνι-Ζανατζιά το μεγαλύτερο πλήγμα

Τις περισσότερες ζημιές σε κατοικίες μετρά το Σούνι – Ζανατζιά, το οποίο ανασυντάσσεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Νίκος Βίκης, σημειώνοντας τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από πλευράς υπηρεσιών για την πλήρη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

Όπως ανέφερε, η εξάπλωση της πυρκαγιάς ήταν αστραπιαία και το χωριό βρέθηκε περικυκλωμένο από τις φλόγες, ενώ σημείωσε πως, λόγω της ώρας που πλησίασε η φωτιά την κοινότητα, ήταν αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε συνδρομή από εναέρια μέσα.

 «Δεν υπολογίζαμε ότι θα έρθει κοντά μας η φωτιά», είπε ο κ. Βίκης, προσθέτοντας ότι όσοι δεν εγκατέλειψαν το χωριό, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το σώσουν, με ό,τι πυροσβεστικό μέσο είχαν στη διάθεση τους. «Με το διπλοκάμπινο και τα παιδιά, που ήρθαν, σώσαμε πολλά σπίτια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από εθελοντές και έχει συγκεντρωθεί αρκετή βοήθεια σε τρόφιμα, νερό και είδη ένδυσης, τα οποία διαμοιράζονται σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, ενώ σημείωσε πως επί ποδός βρίσκονται υπάλληλοι της ΑΗΚ και του ΕΟΑ Λεμεσού για πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, αντίστοιχα.

«Μέχρι το απόγευμα ίσως να έχει ηλεκτροδοτηθεί το 75% της κοινότητας», είπε και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση του δικτύου υδατοπρομήθειας και «έρχονται συνεργεία για να καθαρίσουμε το χωριό».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών στην κοινότητα, στην οποίαν υπέστησαν ζημιές πέραν των 100 κατοικιών, οι περισσότερες μέχρι στιγμής από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι υπάρχουν κάτοικοι που συνεχίζουν να επιστρέφουν στο χωριό και ενδεχομένως να μην έχουν δηλώσει ακόμη τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Τέλος, είπε πως οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας «πρέπει να υλοποιηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα

Ζημιές σε 15 κοινότητες καταγράφηκαν μέχρι στιγμής

Περί τα 20 συνεργεία συνεχίζουν την καταγραφή ζημιών που προκλήθηκαν στην ορεινή Λεμεσό, από την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού, Ηλέκτρα Παναγιώτου, η οποία ανέφερε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση των καταγραφών μέχρι αύριο, Τρίτη. Την ίδια ώρα κάλεσε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη τηλεφωνήσει για να δηλώσουν τις ζημιές στις περιουσίες τους, να το πράξουν το συντομότερο.

Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν ληφθεί τηλεφωνήματα για ζημιές σε 15 κοινότητες, οι οποίες αφορούν 238 κατοικίες και 124 οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε, 100 κατοικίες αφορούν στο Σούνι, 36 στο Άγιο Θεράπων, 27 στη Λόφου, 23 στο Βουνί και 13 στη Βάσα Κοιλανίου, ενώ ζημιές σε κάτω από δέκα κατοικίες καταγράφονται στις υπόλοιπες κοινότητες.

Σε παρατήρηση ότι κοινοτάρχες κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές, η Ηλέκτρα Παναγιώτου διευκρίνισε ότι οι αριθμοί ανταποκρίνονται στις αναφορές που έλαβε μέχρι στιγμής η Επαρχιακή Διοίκηση και εκτιμάται πως υπάρχουν άτομα που ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει για να καταγραφούν οι ζημιές τους.

«Τα συνεργεία μας βρίσκουν και άλλα σπίτια, που δεν μας έχουν ενημερώσει οι ιδιοκτήτες τους και τα καταγράφουν και εκείνα», είπε και σημείωσε ότι «έχουμε βάλει στόχο να τελειώσουμε την καταγραφή μέχρι αύριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο σχεδιασμός για τις πυρκαγιές, τα σοβαρά ερωτήματα για τον συντονισμό και οι διαφωνίες που αγνοήθηκαν
Διερευνά αφύσικο θάνατο η Αστυνομία για το ζεύγος ηλικιωμένων-Δεν λειτούργησε η αλυσίδα για αποκοπή του δρόμου
Άκουσε τα παράπονα και υποσχέθηκε νέες συσκέψεις ο Πρόεδρος-Έδειξαν καθυστέρηση στα πτητικά μέσα οι κοινοτάρχες
Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, η απαίτηση της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις και ο ανασχηματισμός στα σκαριά
Πυρκαγιά στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό-Κάηκαν εργαλεία και μηχανήματα
Νωρίτερα η επιστροφή στα έδρανα-Έκτακτη συνεδρία τριών Επιτροπών για τη φονική πυρκαγιά
«Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων» στα κατεχόμενα καταγγέλλουν επιθέσεις από Τουρκική μαφία
Έφταναν τα 20-30 μέτρα ύψος οι φλόγες της φονικής πυρκαγιάς-«Μιλάμε για μέχρι 1,200 βαθμούς Κελσίου»
Εξέδιδαν γυναίκα τρία πρόσωπα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία-Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης
Απαντά στις καταγγελίες Πρωτοπαπά ο Λογγίνος-«Υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό»