Φρίκη στο Πακιστάν με έγκλημα τιμής που παρακολούθησαν σε βίντεο 200 εκατ.-«Περπάτα μαζί μου, μετά με πυροβολείς»

Οργή έχει προκαλέσει στο Πακιστάν βίντεο που έχει γίνει viral και το οποίο παρουσιάζει «έγκλημα τιμής» σε απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου συχνά τέτοιου είδους εγκλήματα περνούν απαρατήρητα.

Αν και στο Πακιστάν διαπράττονται κάθε χρόνο εκατοντάδες «εγκλήματα τιμής», συχνά χωρίς την παρέμβαση της δικαιοσύνης για την τιμωρία των δραστών, το βίντεο που δείχνει μία γυναίκα και έναν άνδρα, που κατηγορήθηκαν για μοιχεία, να μεταφέρονται στην έρημο από μια ομάδα ανδρών και να δολοφονούνται έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Στο βίντεο εμφανίζεται η γυναίκα, η Μπάνο Μπίμπι, να λαμβάνει ένα αντίτυπο του Κορανίου από έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο αδελφός της. «Έλα να περπατήσεις επτά βήματα μαζί μου, μετά μπορείς να με πυροβολήσεις», ακούγεται να λέει η γυναίκα καθώς προχωρά μερικά μέτρα και σταματά έχοντας την πλάτη της στραμμένη προς τους άνδρες.

Στη συνέχεια ο αδελφός της, ο Τζαλάλ Σατακζάι, την πυροβολεί τρεις φορές. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πυροβολεί και σκοτώνει τον Εχσάν Ουλάχ Σαμαλάνι, με τον οποίο φέρεται να είχε σχέση η Μπάνο.

Μόλις το βίντεο αυτό από τους φόνους, που σημειώθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, έγινε viral η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να αναλάβει δράση, ενώ πολιτικοί, κληρικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το έγκλημα.

Ο δικηγόρος Ζιμπράν Νασίρ εκτίμησε ωστόσο ότι η αντίδραση της κυβέρνησης είχε περισσότερο στόχο να φανεί ότι αναλαμβάνει δράση, παρά να αποδώσει δικαιοσύνη.

«Το έγκλημα διαπράχθηκε πριν μήνες, όχι κρυφά αλλά κοντά σε μια πρωτεύουσα επαρχίας, ωστόσο κανείς δεν ανέλαβε δράση μέχρι που 240 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μάρτυρες του φόνου μέσω του βίντεο», τόνισε. «Αυτό δεν είναι απάντηση σε ένα έγκλημα, είναι απάντηση σε μια viral στιγμή», πρόσθεσε.

Η αστυνομία έχει συλλάβει 16 ανθρώπους στην περιοχή Νασιραμπάντ του Μπαλουτσιστάν, μεταξύ των οποίων έναν αρχηγό φυλής και τη μητέρα της γυναίκας.

Η μητέρα, η Γκουλ Ζαν Μπίμπι, δήλωσε ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν από την οικογένεια και τοπικούς αξιωματούχους με βάση «τις παραδόσεις αιώνων των Βαλούχων» και όχι έπειτα από εντολή του αρχηγού της φυλής.

«Δεν διαπράξαμε κάποιο αμάρτημα», σημείωσε. «Η Μπάνο και ο Εχσάν σκοτώθηκαν με βάση τις παραδόσεις μας».

Σύμφωνα με την ίδια, η κόρη της, που έχει τρεις γιους και δύο κόρες, είχε φύγει με τον Εχσάν και επέστρεψε στο σπίτι της έπειτα από 25 ημέρες.

Η αστυνομία επεσήμανε ότι ο αδελφός της Μπάνο, που δολοφόνησε το ζευγάρι, δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Ο επικεφαλής της επαρχίας Μπαλουτσιστάν Σαρφράζ Μπούγκτι από την πλευρά του υπογράμμισε ότι σκοπεύει να εξαρθρώσει τα δικαστήρια των φυλών που ενεργούν εκτός νόμο.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι μια ζίργκα, ένα συμβούλιο φυλών, είχε δώσει εντολή για τους φόνους.

Το βίντεο προκάλεσε την καταδίκη της κοινής γνώμης με hashtag όπως #δικαιοσύνη για το ζευγάρι και #έγκλημα τιμής να γίνονται viral.

Το συμβούλιο των ουλεμάδων του Πακιστάν χαρακτήρισε «αντιισλαμικούς» τους φόνους και ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για τρομοκρατία εις βάρος των δραστών.

Δεκάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το Σάββατο στην Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν, ζητώντας δικαιοσύνη και την κατάργηση του παράλληλου δικαστικού συστήματος των φυλών.

Το Πακιστάν έθεσε τα εγκλήματα τιμής εκτός νόμου το 2016 μετά τον φόνο της Καντίλ Μπαλόχ, μιας influencer, κλείνοντας το νομικό παραθυράκι που επέτρεπε στους δράστες να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες στην περίπτωση που τους συγχωρέσει η οικογένεια του θύματος.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ωστόσο ότι η νομοθεσία αυτή δεν τηρείται, κυρίως στις περιοχές όπου τα συμβούλια των φυλών εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κατέγραψε το 2024 τουλάχιστον 405 εγκλήματα τιμής. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες που δολοφονούνται κυρίως από συγγενείς τους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την τιμή της οικογένειας.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλεψε κρασιά αξίας 24.000 λιρών από κελάρι εστιατορίου στο Λονδίνο-Το διέρρηξε τρεις φορές
Πυροβολισμοί έξω από καζίνο στη Νεβάδα-Αναφορές για θύματα, συνελήφθη ο δράστης
Έφταναν τα 20-30 μέτρα ύψος οι φλόγες της φονικής πυρκαγιάς-«Μιλάμε για μέχρι 1,200 βαθμούς Κελσίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε πτήση-Επιβάτης φώναζε ότι έχει βόμβα και ακινητοποιήθηκε από επιβάτες
Εξέδιδαν γυναίκα τρία πρόσωπα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία-Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης
Απαντά στις καταγγελίες Πρωτοπαπά ο Λογγίνος-«Υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό»
Έσβησε η φωτιά στη Λόφου και άναψε η φλόγα της αλληλεγγύης-«Ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό»
Με δύο προτάσεις για στήριξη των γεωργών και παραγωγών στο Υπουργικό η Παναγιώτου-Τι προνοούν
Δεν κατάφερε να αποδείξει ότι οι μέθοδοι διάγνωσης στην Κύπρο υστερούν η πλευράς Αϊκούτ-Το σκεπτικό του Δικαστηρίου