Τι σημαίνει η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για 15% δασμούς-«Απέφυγαν την καταστροφή, αλλά λίγοι πανηγυρίζουν»
09:07 - 28 Ιουλίου 2025

ΗΠΑ και ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ, τερματίζοντας την πολύμηνη διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 15% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ημιαγωγών, μετά από συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Τέρνμπερι της Σκωτίας.
Μιλώντας μαζί με τη Φον ντερ Λάιεν στο γήπεδο γκολφ του στη δυτική ακτή της Σκωτίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε να αγοράσει ενεργειακά προϊόντα αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον στις ΗΠΑ.
«Όλες οι χώρες θα είναι ανοιχτές στο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες με μηδενικούς δασμούς και συμφωνούν να αγοράσουν τεράστια ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΕΕ ως «τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ». Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα φέρει «σταθερότητα» και «προβλεψιμότητα».
Η εμπορική συμφωνία, αν και δεν είναι οριστική, μειώνει τον κίνδυνο ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου, που θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ ξεκίνησε συνομιλίες με τη Φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, καθώς πλησίαζε η προθεσμία της Παρασκευής για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιδιώξει να διατηρήσει τους βασικούς δασμούς στο 10%, ενώ ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να μειώσουν τον δασμολογικό συντελεστή κάτω από το 15%.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έγραψε στο X ότι η σκληρή δουλειά των Ευρωπαίων διαπραγματευτών απέδωσε καρπούς. «Αποτράπηκε μια εμπορική σύγκρουση που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία», είπε.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι είναι «θετικό» το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να δει τις λεπτομέρειες, ανέφερε το Reuters.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Taoiseach Micheál Martin, χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, λέγοντας ότι ήταν «καλή για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους επενδυτές» στο X. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως το διμερές εμπόριο θα γίνει «πιο δύσκολο» με τους υψηλότερους δασμούς.
Οι δασμοί 15% σε όλα τα αγαθά περιλαμβάνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, το νούμερο 1 αγαθό που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε επανειλημμένως υπονοήσει ότι θα επιβάλει δασμό 200% στα φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών από την 1η Αυγούστου.
Ανάλυση CNN: Αποφεύχθηκε η καταστροφή, αλλά λίγοι πανηγυρίζουν
Στην ανάλυσή του το CNN, σχολιάζοντας τη συμφωνία, ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγαν το χειρότερο σενάριο: έναν καταστροφικό, ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ συμμάχων που απειλούσε να αυξήσει τις τιμές σε μεγάλο αριθμό αγαθών και να επιβραδύνει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Το πλαίσιο έφερε μια αίσθηση ανακούφισης και για τις δύο πλευρές - αλλά λίγοι είναι αυτοί που πανηγυρίζουν για την ίδια τη συμφωνία».
Η συμφωνία, η οποία ορίζει δασμό 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά αγαθά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι υψηλότερη από τον δασμό 10% που επέβαλε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου και σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο του περίπου 1,2% προ Τραμπ. Ωστόσο, είναι αισθητά μικρότερη από τους τεράστιους δασμούς με τους οποίους απειλούσε ο Τραμπ εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία.
Η συμφωνία άργησε καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούσαν για την επιμονή της Αμερικής σε υψηλούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, τους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα και το κατώτατο όριο δασμών για σχεδόν όλα τα αγαθά.
Τραμπ και Φον ντερ Λάιεν κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας -χωρίς πολλές λεπτομέρειες και με επιφυλάξεις-, κάτι που παρ' όλα αυτά ήταν ανακουφιστικό και για τις δύο πλευρές.
Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν τα χειρότερα
Με την εφαρμογή της συμφωνίας, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου απέφυγαν έναν πιθανό οικονομικά καταστροφικό εμπορικό πόλεμο.
Πανηγυρισμοί ωστόσο δεν υπήρξαν.
«Τα καταφέραμε», είπε ο Τραμπ ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τη Φον ντερ Λάιεν. «Θα πάει πολύ καλά».
«Νομίζω ότι πετύχαμε ακριβώς το σημείο που θέλαμε να βρούμε», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Επαναφορά της ισορροπίας αλλά και δυνατότητα εμπορίου και στις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει καλές θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ευημερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κι αυτό ήταν σημαντικό για εμάς».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη «φαίνεται να έχουν αποφύγει προς το παρόν έναν αυτοκαταστροφικό εμπορικό πόλεμο στη μεγαλύτερη και βαθύτερη εμπορική και επενδυτική σχέση που γνωρίζει η παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Γιορν Φλεκ, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Παρ' όλα αυτά, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Η Ευρώπη θα αυξήσει τις επενδύσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια και θα δεσμευτεί να αγοράσει αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καταργεί τους δασμούς σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και εξαρτημάτων αεροπλάνων, ημιαγωγών, γενόσημων φαρμάκων και ορισμένων χημικών και γεωργικών προϊόντων.
Ο Maury Obstfeld, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, σημειώνει ότι πολλές από αυτές τις επενδύσεις ήταν ήδη σε ισχύ.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που με προβληματίζουν σχετικά με αυτή τη συμφωνία», είπε ο Obstfeld.
Ωστόσο, ο βασικός δασμός 15% ισχύει για τα περισσότερα αγαθά, επομένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ -και οι Αμερικανοί εισαγωγείς- θα πρέπει να αποδεχθούν ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων στην Αμερική.
«Θα πληρώνετε περισσότερα για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές σας. Αυτό σημαίνει η συμφωνία», δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM. «Αυτό δεν ενισχύει το εμπόριο, απλώς επιβάλλει φόρο στα ευρωπαϊκά αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες» κατέληξε.
Πηγή: AΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δασμούς 15% σε όλα εκτός από χάλυβα και αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την εμπορική συμφωνία με ΕΕ