Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα

Η Τουρκία δοκιμάζεται από μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα από τα τέλη Ιουνίου, με την κατάσταση να γίνεται δραματική το Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Προύσας, τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Οι φλόγες, που ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στα δασωμένα βουνά που περιβάλλουν την πόλη, επεκτάθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας την άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων και την απώλεια ενός πυροσβέστη.

maketa-tourkia-fwtia

Μαζικές εκκενώσεις υπό τον φόβο των φλογών

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της Προύσας, περισσότεροι από 1.765 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από χωριά στα βορειοανατολικά της πόλης, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν κατοικημένες περιοχές. Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες επιχειρούν ασταμάτητα στην περιοχή, ενώ έκλεισε και η εθνική οδός που συνδέει την Προύσα με την Άγκυρα, εξαιτίας των πυκνών καπνών και της εξάπλωσης της φωτιάς στα παρακείμενα δάση.

Τραγική απώλεια πυροσβέστη και εκτεταμένες καταστροφές

Ο δήμαρχος της Προύσας, Μουσταφά Μποζμπέι, ανακοίνωσε ότι ένας πυροσβέστης υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες και κατέληξε. Οι φωτιές έχουν ήδη καταστρέψει πάνω από 7.413 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων γύρω από την πόλη. Η τηλεοπτική κάλυψη το πρωί της Κυριακής αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής: ένα τοπίο στάχτης εκεί όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν καταπράσινα πευκοδάση και καλλιέργειες.

Εθνική κρίση με 76 μέτωπα – 14 νεκροί σε λίγες εβδομάδες

Ο υπουργός Δασών, Ιμπραχίμ Γιουμάκλι, δήλωσε ότι το Σάββατο καταγράφηκαν 76 ενεργές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με το βορειοδυτικό τμήμα – και κυρίως την Καραμπούκ – να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πυρκαγιές μαίνονται εκεί από την περασμένη Τρίτη.

Από τα τέλη Ιουνίου, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους 10 εθελοντές διασώστες και δασικοί υπάλληλοι, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε πυρκαγιά στην Εσκισεχίρ στη δυτική Τουρκία.

Θερμοκρασίες ρεκόρ και έρευνες για εμπρησμούς

Η χώρα πλήττεται από ακραίες καιρικές συνθήκες, με ξηρασία, ισχυρούς ανέμους και πρωτοφανείς θερμοκρασίες να ενισχύουν τα φαινόμενα. Η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας ανακοίνωσε πως την Παρασκευή καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στην Τουρκία: 50,5°C στη Σιρνάκ, στα νοτιοανατολικά. Παράλληλα, 132 περιοχές κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ για μήνα Ιούλιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, ανακοίνωσε ότι από τις 26 Ιουνίου έχουν γίνει έρευνες σε 33 επαρχίες για περιστατικά εμπρησμών, με νομικές ενέργειες να έχουν κινηθεί κατά 97 υπόπτων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εικόνες αποκάλυψης από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία ο Τράμπ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 16,2 εκατ. ευρώ
Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε