Έκκληση Προέδρου στους πολίτες να συνεργάζονται με τις Αρχές-«Πρώτιστο μέλη η ανθρώπινη ζωή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο για κατάσβεση των πυρκαγιών στην επαρχία Λεμεσού, για να ενημερωθεί για την πορεία του έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη συγκεκριμένα στην κοινότητα Αγίου Αμβροσίου, στην Εκκλησία Αγίου Εφραίμ, όπου συστάθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών και ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, το μέτωπο που επιχειρούν είναι τεράστιο, έχουν αναπτυχθεί όλες οι δυνάμεις, αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέραν των 250  ατόμων. Έχει έρθει προσωπικό από τη Λευκωσία, από τη Λάρνακα, πέραν της Λεμεσού».

Σημείωσε ότι «πρώτιστο μέλημα είναι να μην υπάρξει η οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια. Άρα, εκεί πικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Τα καιρικά δεδομένα δεν βοηθούν, δυστυχώς, την κατάσταση. Ευελπιστούμε τις αμέσως επόμενες ώρες να είναι πιο ευνοϊκά για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Επισήμανε ακόμα ότι «από κει και πέρα θέλω δημόσια να κάνω μια έκκληση σε όλο τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το θέμα των περιουσιών, αλλά ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Υπέδειξε εξάλλου πως «κατά δεύτερο, γνωρίζω ότι έχουν, ήδη, καταστραφεί σημαντικές περιουσίες. Όταν τελειώσουμε, όταν ελέγξουμε αυτή την κατάσταση - το πρώτιστο είναι χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες- η Πολιτεία θα είναι εδώ και θα ανταποκριθεί στο έπακρον για όλες αυτές τις υλικές απώλειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεν τις υποτιμώ, αλλά αυτή τη στιγμή το πρώτιστο είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Άρα ζητώ να υπάρξει συνεργασία από όλους -είναι μια δημόσια έκκληση- μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ερωτηθείς για την έκταση των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι η ώρα για την έκταση, για το πώς προκλήθηκε. Το πρώτιστο είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, εκεί επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή. Από κει και πέρα, να τελειώσουμε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση».

Σε ερώτηση αν έχει ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, υπάρχει ανταπόκριση από την Ιορδανία, αναμένουμε και από άλλα γειτονικά κράτη. Έχει ενεργοποιηθεί αμέσως ο σχετικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, αλλά υπάρχουν δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευελπιστούμε, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία από την οποία έχουμε ενημερωθεί, ότι τις επόμενες ώρες τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη, προσθέτοντας  «βλέπετε όλοι πόσα είναι τα πύρινα μέτωπα».

Δειτε Επισης

Εβδομήντα συνολικά περιστατικά χρειάστηκαν περίθαλψη λόγω της πυρκαγιάς-Μεταφέρθηκαν 16 στο νοσοκομείο
Μετά το σάλο και τις σφοδρές επικρίσεις ανακαλεί το «ατυχές περιστατικό» ο Χαρτσιώτης για τα θύματα-«Ένα τραγικό γεγονός»
Επαναξιολογούν τα εξώδικα σε πολίτες που μετέβησαν στην φονική πυρκαγιά, πάνε στον εισαγγελέα για να αποφασίσει αν θα διαγραφούν
Ξεκινούν οι αιτήσεις για δηλώσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές από το Τμήμα Γεωργίας
Πωλούσε προϊόντα με ναρκωτικά στο υποστατικό της-Συνελήφθη 29χρονη (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που C-130 ρίχνει επιβραδυντικό υγρό στο Όμοδος
Έστειλαν σε εκδήλωση στην... Αυστραλία τον υπεύθυνο συντονιστή των πυρκαγιών, εν μέσω κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου
Νεκρός σκύλος στη Λάρνακα, έφερε εγκαύματα στο σώμα του-Βρέθηκε κοντά σε καμένη ξηρή βλάστηση
Πάνω από 100 κούτες τσιγάρα κατασχέθηκαν σε υποστατικό στη Λάρνακα-Πρόστιμα σε δύο πρόσωπα
Συνεχίζεται το δράμα των πληγέντων-Τρίτη νύχτα σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας