Αμετάβλητες οι τιμές φρούτων και λαχανικών παρά τις υποσχέσεις-Το κόστος πληρώνουν οι καταναλωτές

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν πέρσι από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων, το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη χρονιά επαναλαμβάνεται στις λιανικές τιμές φρούτων και λαχανικών. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλές τιμές, ειδικά στα φθαρτά προϊόντα, ενώ οι τιμές παραγωγού παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές.

Η φετινή έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση, καταγράφοντας υπέρμετρες αυξήσεις στις λιανικές τιμές σε σύγκριση με αυτές των παραγωγών, χωρίς να έχουν υπάρξει ουσιαστικοί έλεγχοι που να περιορίζουν τα υπερκέρδη στην αλυσίδα διανομής.

Μετά τη δημοσίευση της περσινής έρευνας, το Τμήμα Γεωργίας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναγνώριζε το πρόβλημα και διατύπωνε ότι «με σκοπό τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προωθεί σειρά πρωτοβουλιών μέσα από τη δημιουργία νέων εργαλείων». Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε οι πρωτοβουλίες ούτε τα νέα εργαλεία, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων. Η αδράνεια αυτή αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την παραμονή των ίδιων ποσοστών κερδών, σε βάρος πάντα των καταναλωτών.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε στον REPORTER ότι η έρευνα έγινε με στοιχεία που συλλέγονταν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα παρατηρήθηκαν εκ νέου τα ίδια φαινόμενα. Όπως εξήγησε, «οι τιμές παραγωγού είχαν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπήρχαν απούλητα προϊόντα. Οι τιμές στο e-κοφίνι είναι κοντά στην πραγματικότητα, ενώ οι τιμές παραγωγού που παρουσιάζονταν ήταν αρκετά πιο υψηλές από τις πραγματικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα δείχνει υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε φρούτα και λαχανικών-Ζητά μέτρα ο Σύνδεσμος καταναλωτών

Ο κ. Δρουσιώτης επέκρινε τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τις αγροτικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς, σημείωσε πως «πάντοτε υπήρχαν διαφορές στις τιμές των παραγωγών με τις λιανικές, ωστόσο πλέον έχουν ξεφύγει. Ο παραγωγός, στις πλείστες των περιπτώσεων, βρίσκεται κάτω και από το κόστος παραγωγής». Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι, λόγω αυξημένης παραγωγής, είδαν τις τιμές να καταρρέουν από 1.100 ευρώ ο τόνος στα 500 ευρώ. «Τα καρπούζια, από 60 σεντ το κιλό, έφτασαν τα 15 σεντ. Άρα υπάρχει μείωση στις τιμές στα περισσότερα φθαρτά. Επιπλέον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα», σημείωσε.

«Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα», τόνισε. «Αν τα κύρια λαχανικά, όπως αγγουράκια και ντομάτες, είναι σε καλές τιμές, τα υπόλοιπα φθαρτά είναι ανοικτής καλλιέργειας και λόγω των θερμοκρασιών, μπορεί να καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη, οι υπεραγορές ανεβάζουν τις τιμές. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν πρέπει να είναι αυτοί που θα τιμωρούνται με την αισχροκέρδεια».

Εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας από πλευράς του Συνδέσμου Καταναλωτών, ο κ. Καϊλάς σημείωσε πως «υπάρχει απώλεια για τις υπεραγορές, καθώς δεν υπάρχει επιστροφή προϊόντος. Αν τα φθαρτά που αγοράζουν δεν πουληθούν, πρέπει να τα πετάξουν. Αν όμως τα δεδομένα που παρατίθενται είναι ακριβή, τότε σημαίνει ότι έχουν ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια της μικρής διαφοράς στις τιμές που θα έπρεπε να υπάρχει, λόγω του αυξημένου κινδύνου που επωμίζονται οι ίδιες».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «κανείς δεν θα αγοράσει σε πιο ψηλές τιμές από τη στιγμή που υπάρχει πλεόνασμα προϊόντων», προσθέτοντας πως οι παραγωγοί πιέζονται για να περισώσουν ό,τι μπορούν. «Υπάρχει μία εκμετάλλευση τόσο του παραγωγού όσο και του εμπόρου. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό και επιμένουμε στη δημιουργία απευθείας αγοράς από τον παραγωγό στον καταναλωτή, γιατί υπάρχει περιθώριο να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

«Πολλές φορές λέμε πως δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με τους παραγωγούς, γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες. Σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί με το νερό, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις δικές τους γεωτρήσεις, με το κόστος να είναι δυσβάσταχτο», επισήμανε. Παράλληλα σημείωσε πως «έχουμε πλέον μάθει να ζούμε με τις καιρικές συνθήκες της Κύπρου, παρόλο που μας ενοχλούν. Ξέρουμε πώς να ποτίζουμε, πώς να εξοικονομούμε νερό, αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, όπως και το κόστος ενέργειας για την παραγωγή του».

Περαιτέρω ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι ακόμη μία χρονιά πάρα πολύ δύσκολη. Είμαι 67 ετών και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού και λιανικής, ο κ. Καϊλάς τόνισε πως «σε μία ελεύθερη αγορά, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις τιμές που πουλά ο καθένας». Πρόσθεσε ότι, στις πλείστες περιπτώσεις, οι τιμές είναι καλές και πως οι παραγωγοί εργάζονται κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και με πολλές δυσκολίες, αλλά «δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί».

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές-Επί ποδός ΕΟΑ και ΤΑΥ
Διάφοροι φορείς με το δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στο δράμα των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά
Παροχή στοχευμένης στήριξης σε πληγέντες από πυρκαγιές από το Υφ. Πρόνοιας
Καθαίρεσε άλλους δύο κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού το Συνοδικό Δικαστήριο-Υπέπεσαν σε παραπτώματα
Κατοχύρωση επαγγέλματος ζητούν οι μεταφορείς Skip-Καταγγέλλουν κλείσιμο μονάδας ανακύκλωσης για απόβλητα (pics)
Συγκινητική εικόνα με τη διάσωση ηλικιωμένου που περικυκλώθηκε από τις φλόγες-«Ο παππούς που έγινε παππούς μας…»
Παράνομο σκουπιδότοπο ανάμεσα σε τρεις κοινότητες καταγγέλλουν οι Οικολόγοι-«Εστία ανάφλεξης πυρκαγιάς»
Βασικά προληπτικά μέτρα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές συστήνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών
Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα
Αποκαρδιωτική η κατάσταση στα φράγματα, μειώθηκαν τα αποθέματα νερού-Μόλις στο 17,4% η πληρότητα