Βρήκαν προβλήματα, αλλά έθεσαν σε εφαρμογή την πρώτη αφαλάτωση-Επιχειρούν ενεργοποίηση και των υπολοίπων
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 23 Ιουλίου 2025

Προβλήματα τα οποία δημιούργησαν καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή των πολυαναμενόμενων μονάδων αφαλάτωσης στη Λεμεσό, αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και θα προσέφερε ανάσα στο υδατικό πρόβλημα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή την πρώτη μονάδα, διαπίστωσαν τεχνικά ζητήματα, τα οποία κατάφεραν τελικά να λύσουν και ως εκ τούτου επιτεύχθηκε να ενεργοποιηθεί μόλις μία από τις δεκατρείς μονάδες αφαλάτωσης, ενώ οι υπόλοιπες θα τίθενται σταδιακά σε λειτουργία, σε συνδυασμό με τους ελέγχους ποιότητας που διενεργούνται.

Μιλώντας στον REPORTER, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής, ανέφερε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, όπως και τις προηγούμενες βρίσκονταν συνεχώς στην περιοχή που στήθηκαν οι αφαλατώσεις και σε συνεργασία με τους τεχνικούς της εταιρείας δουλεύαν για προγραμματισμό της πρώτης μονάδας.
Όπως είπε «είχαμε κάποια προβλήματα, τα οποία αφού τα επιλύσαμε άρχισε να λειτουργεί η πρώτη μονάδα. Όσα προβλήματα επιλύθηκαν στην πρώτη μονάδα που ήταν και η κρίσιμη, μετά θα είναι έτοιμοι οι αρμόδιοι με τις ανάλογες επεμβάσεις να τα λύσουν και στις υπόλοιπες μονάδες».
Ξεκαθάρισε ότι από πλευράς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ωστόσο προέκυψαν ζητήματα που αφορούσαν την εταιρεία κατασκευής των αφαλατώσεων, που δεν ήταν στην δική τους αρμοδιότητα να τα επιλύσουν.
«Τα προβλήματα είναι καθαρά στα θέματα προγραμματισμού της μονάδας και των ρυθμίσεών τους. Σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες υποδομές που έχει τοποθετήσει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι όλα ολοκληρωμένα από την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν λοιπόν θέμα της εταιρείας που έχει κατασκευάσει τις μονάδες να ολοκληρώσει τους ελέγχους και να θέσει τη μονάδα σε λειτουργία».

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι προβλήματα γνώριζαν πως θα υπήρχαν, όπως γνώριζαν ότι και οι εργασίες που θα έπρεπε να υλοποιήσουν εντός δύο μηνών χρειάζονταν περισσότερο χρόνο, όμως πέτυχαν ένα μικρό άθλο με την εφαρμογή των αφαλατώσεων.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΤΑΥ, κληθείς να εξηγήσει ποια διαδικασία θα ακολουθεί το νερό από τις αφαλατώσεις, είπε πως «θα στέλνουμε νερό στον νότιο αγωγό κι από εκεί θα τροφοδοτείται η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος. Αυτό γίνεται ώστε να εξοικονομηθεί νερό στον Κούρη και να καλύψει τις ανάγκες στη Λεμεσό που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το νερό του Κούρη μπορεί να πάει σε όλες τις πόλεις, ενώ το νερό των αφαλατώσεων δεν μπορεί να σταλεί στη Λεμεσό».
Το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή, τόνισε, «είναι να εξοικονομήσουμε νερό από τον Κούρη αυτή τη στιγμή, για να καλύψουμε τη Λεμεσό».

Διευκρίνισε επίσης ότι κάθε μονάδα είναι δυναμικότητας 1040 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, εκτός από μία που είναι λίγο μεγαλύτερη. Πρόσθεσε ότι η συνολική δυναμικότητα των 13 μονάδων που είναι στη Μονή είναι γύρω στα 14.000 κυβικά μέτρα την ημέρα και αναμένεται άλλη μια μονάδα με τη λειτουργία της οποίας η παραγωγή θα φθάσει τα 15.000 κυβικά την ημέρα σε πλήρη λειτουργία.
Σημειώνεται πως όταν όλες οι μονάδες λειτουργήσουν ομαλά, τότε αναμένεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να διοχετευτούν ποσότητες νερού που θα λύσουν σε κάποιο βαθμό το υδατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που βιώνει η Κύπρος, αλλά και άλλων προβλημάτων που εμφανίστηκαν, όπως η βλάβη στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου.
Ακολούθως, το Υπουργείο Γεωργίας, που βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους που εποπτεύουν τις εργασίες, αναμένεται να ενημερωθεί πως όλα βαίνουν καλώς και η υπουργός, Μαρία Παναγιώτου, αναμένεται να μεταβεί μαζί με όλους τους αρμόδιους λειτουργούς, αλλά και ιθύνοντες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να εποπτεύσουν την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση των αφαλατώσεων είναι ένα μέτρο που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ως ένα σημείο, αφού το πρόβλημα της λειψυδρίας μπορεί να περιοριστεί μόνο εάν αυξηθούν οι συγκεντρώσεις νερού μέσω των βροχοπτώσεων, κατά τη χειμερινή περίοδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: