Επίθεση Ερχιουρμάν σε Τατάρ-Τον κατηγορεί για διχαστική ρητορική
15:30 - 22 Ιουλίου 2025

Κριτική στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, άσκησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, κατηγορώντας τον για διχαστική ρητορική που «δεν αρμόζει ούτε συνταγματικά ούτε πολιτικά στον θεσμό που εκπροσωπεί».
Παράλληλα, ο κ. Έρχιουρμαν επανέλαβε την έκκλησή του για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προσανατολισμένης στη λύση, με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, πραγματοποιώντας την ίδια στιγμή ειδική αναφορά στο μοντέλο της «χαλαρής ομοσπονδίας».
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε πως οι προσδοκίες του από τη Σύνοδο της Νέας Υόρκης ήταν εξαρχής χαμηλές, ωστόσο έκρινε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν διακόπηκε πλήρως η διπλωματία.
Αναφερόμενος στις περιφερειακές εξελίξεις, εκτίμησε ότι η σχετική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις διεθνείς συνόδους που πραγματοποιήθηκαν φέτος, μπορούν να δημιουργήσουν τις γέφυρες που θα ανοίξουν τον δρόμο για επίσημες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός και πάλι ο Τατάρ-Τα βάζει με την Ε/κ πλευρά για «άδικες επιθέσεις» στο περιουσιακό ζήτημα
Ο ηγέτης του ΡΤΚ επέκρινε τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ μετά τη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χρησιμοποιεί μια γλώσσα που προκαλεί διχασμό στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις ομιλίες του της 20ης Ιουλίου και σε άλλες εμφανίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, οι αναφορές του κ. Τατάρ στον ίδιο και στις επερχόμενες «εκλογές» για την ηγεσία της κοινότητας «δεν συνάδουν με το βάρος του θεσμού».
«Δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις απλώς για να γίνονται, αλλά για να υπάρξει λύση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι το μοντέλο λύσης, αλλά η μεθοδολογία που δημιουργεί αβεβαιότητα.
Ο κ. Έρχιουρμαν επανέλαβε τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι αυτές συνάδουν και με τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: Χρονοδιάγραμμα, μια διαδικασία με σαφή ημερομηνία έναρξης και λήξης, συνέχιση από το Βερολίνο, επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, ώστε να μη χαθεί χρόνος, πολιτική ισότητα, η αρχή της πολιτικής ισότητας να μην αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και τέλος προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, η διαδικασία δηλαδή, να οδηγεί στην άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και όχι σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της λύσης, ο κ. Έρχιουρμαν σημείωσε ότι η πραγματικότητα επί του εδάφους παραπέμπει σε μια χαλαρή ομοσπονδία, μοντέλο στο οποίο, όπως είπε, διάκεινται θετικά και οι Ελληνοκύπριοι. Σε ένα τέτοιο σχήμα, η κεντρική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένες, στρατηγικές αρμοδιότητες (θαλάσσιες ζώνες, υδρογονάνθρακες, ενέργεια, ασφάλεια, διεθνές εμπόριο), ενώ τα δύο συνιστώντα κράτη θα ασκούν κυρίαρχη πολιτική στις περιοχές τους.
Στην αναφορά Τατάρ ότι η ομοσπονδία αποτελεί «θέση περί μειοψηφίας», ο κ. Έρχιουρμαν αντέτεινε ότι η ομοσπονδία αποτελεί ιστορικά τουρκική και τουρκοκυπριακή θέση. «Το να αποκαλείς την ομοσπονδία, που είναι τουρκική θέση, "θέση περί μειοψηφίας", σημαίνει ότι κατηγορείς τον Ραούφ Ντενκτάς και όλους τους προηγούμενους Τουρκοκύπριους ηγέτες, αλλά και την ίδια την Τουρκία, ότι υπερασπίζονταν τη μετατροπή μας σε μειονότητα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η διζωνική ομοσπονδία υποστηρίχθηκε από τον Μπουλέντ Ετζεβίτ μέχρι και το Σχέδιο Ανάν και κατοχυρώθηκε ως στόχος στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977-79, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποτελούν μειονότητα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
